Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öten haltak meg az akcióban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 2. 11:35

Oszama bin Ladennel együtt öt ember halt meg abban az amerikai katonai műveletben a pakisztáni Abbotábádban, amelyet az al-Kaida terrorhálózat vezetője ellen indítottak vasárnap – mondta a washingtoni kormányzat egyik magas rangú tisztviselője. A terroristavezér elleni rajtaütésben négy helikopterrel egy nagy lakóházra csaptak le a pakisztáni fővárostól légvonalban ötven kilométerre északra fekvő város Bilal nevű negyedében – közölte egy pakisztáni hírszerzési tisztviselő. Egy helikopter lezuhant, nyilvánvalóan a földről eltalálták – tette hozzá.

Esetleges sebesültekről a nyilatkozó nem tett említést. Azt azonban elmondta, hogy a rajtaütés során asszonyok és gyerekek kerültek fogságba. A helikopterek egy észak-pakisztáni légi bázisról indultak bevetésre.
Az a körülmény, hogy bin Ladent a pakisztáni főváros közelében ölték meg, felveti a kérdéseket, hogy miképpen sikerült a terroristavezérnek ilyen sokáig elkerülnie elfogatását, és hogy milyen hosszú ideje rejtőzött azon a helyen, ahol végül is megölték. Az amerikai hírszerzési szakértők korábban azt gyanították, hogy bin Laden a Pakisztán és Afganisztán közötti határvidéken, olyan területen tartózkodik, amely kívül esik a központi hatóságok ellenőrzésén.

A pakisztáni televízióban bemutatták Oszama bin Laden holttestét

A pakisztáni televízióban hétfőn bemutatták egy eltorzult arcú férfi holttestét, azt állítva, hogy ő Oszama bin Laden, akit az amerikaiak pakisztáni akciójában öltek meg. Hivatalosan még nem erősítették meg, hogy a holttest a terrorista vezéré lenne. A Geo TV bemondója azt mondta, hogy nyilvánosságra hozták az Oszama bin Laden holttestéről készített fotót, de azt a hatóságok még nem hitelesítették. A képen torzonborz, szakálas férfi látható véres arccal, amely a szemüregek környékén részlegesen eltorzult.

Az Egyesült Államok DNS-vizsgálatot és arcfelismerő technikákat alkalmaz Oszama bin Laden holttestének azonosítására, hogy teljesen bizonyossá váljon: az al-Kaida vezetőjét ölték meg a pakisztáni katonai akcióban – közölte hétfőn egy amerikai tisztségviselő. A tesztek eredményére néhány napot kell várni – tette hozzá.

Az ellenállást tanúsító bin Ladent fejbe lőtte annak az amerikai kommandónak az egyik tagja, amely végrehajtotta az akciót a pakisztáni Abbotábádban.

Az elitegység tagjai kevesebb mint 40 percet tartózkodtak a földön a nagy lakóépületnél, ahol bin Laden rejtőzött. Az akciót élőben nézte kamerák segítségével Leon Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője (aki júliustól az Amerikai Egyesült Államok új védelmi minisztere) és más hírszerzési vezetők a CIA virginiai központjából, és „nagy megelégedésükre szolgált" – mondta a neve elhallgatását kérő nyilatkozó.