Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A holokausztra emlékeznek Izraelben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 2. 9:19

Izraelben mintegy 208 ezer holokauszt-túlélő él, akik közül százezer elmúlt nyolcvan esztendős – közölte egy tel-avivi alapítvány május 1-jén, vasárnap a holokauszt emléknapja alkalmából. A Soá Áldozataiért alapítvány szerint 74 ezer ember élte túl a gettót vagy koncentrációs tábort, míg a további közel 134 ezer személy menekült volt, akinek sikerült elrejtőznie vagy elmenekülnie a nácik elől.

Izraelben idén május 1-én este a jeruzsálemi Jad Vasem emlékhelyen kezdődött a központi ünnepség, majd hétfőn az egész országban két percre megszólalnak a szirénák a második világháború idején meggyilkolt hatmillió zsidó emlékére.

A holokauszt emléknap konkrétan a varsói gettó 1943 április 19-én kitört lázadásának napja, amely a zsidó naptár szerint Niszán hónap 27-re esik – idén május 1-jére.

Az izraeli államalapítás idején még a lakosság felét holokauszt-túlélők tették ki, ez mára négy százalékra apadt. A Soá alapítvány egy munkatársa elmondta, hogy azzal számolnak, 16 év múlva már senki sem lesz, akinek személyes élménye volt a holokausztról.

Az alapítvány felkérésére készült tanulmány szerint a túlélők közül sokaknak vannak nehézségeik: negyven százalékuk magányos, ötödük télen nem tud rendesen befűteni, öt százalékuknak ételre is alig telik. A támogatásra szorulók száma évről évre növekszik.