Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafi nem célpont? Moszkva nem hisz a NATO-nak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 2. 8:11

Az orosz külügyminisztérium komolyan kételkedik a nemzetközi katonai szövetség állításaiban, hogy a NATO-légicsapásoknak nem célpontja Moammer Kadhafi líbiai vezető és családja.

A május 1-jén, Vasárnap kiadott közleményében Moszkva aránytalannak minősítette az erő alkalmazását, ami „pusztító következményekkel és ártatlan emberek halálával jár". Álláspontja szerint a szövetségesek átlépték a Biztonsági Tanács Líbiáról szóló, 1973-as számú határozatát, amelyben semmilyen módon nem esik szó a líbiai vezetés leváltásáról.

A NATO egyik légicsapásában szombat éjjel Tripoliban életét vesztette Moammer Kadhafi egyik fia és három unokája, de a líbiai vezető túlélte a támadást – közölte Músza Ibráhim, a líbiai kormány szóvivője. A NATO megerősítette, hogy légicsapásokat mértek Tripolira, de tagadta, hogy Kadhafi és családja volt a célpont.

Az orosz külügyminisztérium a líbiai válság ügyében hozott nemzetközi döntések szigorú tiszteletben tartására – azonnali tűzszünetre és a politikai rendezésről előfeltételek nélküli tárgyalások megkezdésére – szólított fel.

A vétójoggal rendelkező Moszkva tartózkodott az 1973-as számú határozat megszavazásakor, lehetővé téve ezáltal annak elfogadását és a nemzetközi katonai szövetség líbiai beavatkozását. Azóta Oroszország többször is azzal vádolta a nyugati országokat, hogy megsértették a határozat betűjét és szellemét is.

CímkékjogNATO