Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magas rangú látogatók a magyar táborban

Szöveg: Soucz Ferenc |  2009. május 11. 13:58

Arnold Fields nyugállományú tengerészgyalogos vezérőrnagy, az Egyesült Államok Afgán Újjáépítési Fővizsgálója (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction, SIGAR) tett látogatást Pol-e Komriba múlt héten. Útjára elkísérte Robert I. Nisbe ezredes törzsfőnők, és Peter Kainon Saleh tanácsadó.

A SIGAR-t az Egyesült Államok Kongresszusa tavaly alapította azzal a céllal, hogy egy független szakértői csoport tárgyilagosan vizsgálja meg és koordinálja az Egyesült Államok afganisztáni fejlesztési programjait. Az USA 2001 óta több mint 32 milliárd dollárt fordított a háborúk sújtotta ország humanitárius segítésére és fejlesztésére.

Fields nyá. vezérőrnagyot még George W. Bush nevezte ki 2008 júniusában. A tábornok közvetlenül az Egyesült Államok védelmi miniszterének és a külügyminiszternek teszi meg jelentéseit.
A SIGAR megalakulása óta tárgyalásokat folytatott New Yorkban az ENSZ vezetőkkel, Monsban, Brunssumban és Kabulban a NATO afganisztáni műveleteinek vezetőivel az ország fejlesztési stratégiáiról. Most a Tartományi Újjáépítési Csoportokat látogatták meg, hogy tájékozódjanak a tartományok biztonsági helyzetéről és az elvégzett fejlesztésekről.

1595886939
 

Camp Pannóniába érkezésük után általános tájékoztatást kaptak Baglan tartományról, majd Korom Ferenc ezredes, MH PRT parancsnok és a részlegvezetők a PRT eddig elvégzett feladatait mutatták be. A tábornok nagyra értékelte a magyar PRT eddigi fejlesztéseit. Ezek után, Haji Akbar Barakzai tartományi kormányzóhoz mentek, ahol szintén a biztonsági kérdésekről, fejlesztésekről és a kormányzatról tárgyaltak. A kormányzó a gazdasági-, a vízügyi-, a közegészségügyi-, az oktatási-, az elektromossági-, a pénzügyi-, és a vidékfejlesztési hivatal vezetője, valamint a helyettes kormányzó és a tartományi shura vezetője előtt tájékoztatta a SIGAR csoportot a kormányzatot érintő problémákról. Ezek után Barakzai kormányzó és Fields nyá. vezérőrnagy fél órás zárt ajtós megbeszélést folytatott.