Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állásmentő helikopterek?

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. május 11. 13:54

A francia honvédelmi minisztérium öt darab EC725 típusú helikoptert rendelt a Eurocopter-től. A forgószárnyasok kiszállítására a tervek szerint 2010 vége és 2012 eleje között kerül sor.

A szerződés, amely a francia védelmi beszerzési ügynökség közreműködésével jött létre, helikopterek leszállítása mellett a hozzájuk kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások biztosítását foglalja magában. A megrendelés a következő 3 évben a Eurocopter-nél 100, a beszállítóknál 150 alkalmazott foglalkoztatását garantálja. A helikoptereket a Eurocopter Marignane-i telepén gyártják majd.

„A francia hadsereg és légierő már napi szinten működtet EC725 típusú helikoptereket. Az újabb megrendelés megerősíti a francia fegyveres erők Eurocopter-be vetett bizalmát" – nyilatkozta a vállalat vezérigazgatója, Lutz Bertling.

Az újonnan megrendelt öt helikopter a francia fegyveres erők szolgálatában álló 14 darab EC725-ből álló flottát fogja kiegészíteni.

Az EC725 típusú helikoptereket 2006 decembere óta használja Franciaország az afganisztáni NATO-misszióban, többek között sürgősségi egészségügyi ellátáshoz, kutató-mentő bevetésekhez, kísérő feladatokhoz, és humanitárius segély biztosításához.

A kéthajtóműves EC725 a 11 tonnás kategória képviselője. A kiemelkedő üzemanyag-kapacitással bíró jármű öt és fél órát képes egyszerre a levegőben tartózkodni, ráadásul repülés közben is újra lehet tankolni. Az EC725 a legkülönbözőbb missziók elvégzésére alkalmas, beleértve a katonai kutató-mentő akciót, a nagy távolságú taktikai szállítást, a logisztikai támogató szerepet és egyéb különleges bevetéseket.