Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-egyiptomi szövetség a stabilitás és a béke jegyében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Bruzák Noémi / MTI, Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-oldala |  2023. november 28. 8:32

Az illegális migráció, a béke fontossága és gazdasági kérdések is szerepeltek Novák Katalin köztársasági elnök és Abdel Fattáh al-Szíszí egyiptomi elnök megbeszélésének témái között november 27-én Kairóban.

Novák_Katalin

Schanda Tamás, a Sándor-palota főigazgatója, az elnök kabinetfőnöke a közmédiának a helyszínen elmondta: a két elnök a találkozón áttekintette az elmúlt évek diplomáciai teljesítményét, milyen megállapodások születtek korábban és azok végrehajtása hol tart, valamint beszéltek a jövőt érintő és aktuális kérdésekről is.

A témák között szerepelt az illegális migráció kérdése, hiszen Egyiptom kulcsszereplő a térségben – hangsúlyozta a kabinetfőnök, kiemelve: az illegális migráció megállítása szempontjából is számítunk Egyiptomra, nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió.

A kabinetfőnök elmondta: négyszemközt több mint másfél órán keresztül tárgyaltak az elnökök, érintették azokat a háborús zónákat érintő kérdéseket is, amelyek a két ország szomszédságában zajlanak. A magyar és az egyiptomi elnök megállapította: mindkét országnak az az érdeke, hogy stabilitás jöjjön létre a saját régiójában, újra béke legyen – hangsúlyozta.

Novák_Katalin1

A két ország gazdasági együttműködésével kapcsolatban Schanda Tamás elmondta: Egyiptomban jelen vannak magyar vállalatok, többek között soha nem látott méretű vasútikocsi-beszerzés történt Egyiptomban. Kiemelte: Magyarország abban bízik, hogy ez a jövőben is folytatódhat és még több magyar közlekedési járművet tudunk Egyiptomba exportálni.

Egyiptom Magyarország stratégiai partnere, olyan szereplő a térségben, amelynek meghatározó szava van a térség válságzónáiban – mutatott rá Schanda Tamás, hozzátéve: természetes szövetségesei is vagyunk egymásnak, Egyiptomot és Magyarországot összeköti a stratégiai gondolkozás, az elmúlt évek közös munkái, eredményei.

Mindkét elnök és mindkét ország számára fontos a hagyományos értékek védelme, így a családok ügye is – mondta a kabinetfőnök, hozzátéve: a felsőoktatás témájában a Stipendium Hungaricum Programot is érintették az elnökök.

Novák_Katalin2

A találkozóról készített helyi beszámoló szerint Novák Katalin, a Magyar Honvédség főparancsnoka nagyra értékelte Egyiptom szerepét a közel-keleti stabilitás és béke megőrzésében. A két fél egyetértett abban, hogy el kell ítélni a civilek elleni támadásokat, az erőszakos kitelepítéseket, és meg kell akadályozni a konfliktus további terjedését.

Novák Katalin hivatalos látogatásra érkezett az Egyiptomi Arab Köztársaságba, ahová elkísérte dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója is. A magyar államfőmegbeszélést folytatott Hanafy Gebaly házelnökkel is. Novák Katalint kedden II. Tavadrosz kopt pápa fogadja, pénteken pedig felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28).