Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olimpiai bajnok beugró testnevelő a Kratochvilban

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. november 28. 10:18

Rendhagyó testnevelésórán vehetett részt a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium 11.b osztálya november 27-én: Lőrincz Tamás százados, olimpiai bajnok birkózó látta el a tanári feladatokat.

A „Küzdj meg a bajnokkal!” program célja, hogy a testnevelésórákon hazánk élsportolói és olimpikonjai népszerűsítsék a diákok körében a rendszeres testmozgást és egészséges életmódot. A Honvédelmi Sportszövetség közreműködésével szervezett órán a specifikus bemelegítést követő izgalmas sorversenyen a 11.b osztály kadétjai megmutatták, hogy kemény fából faragták őket.

Lőrincz Tamás százados, az MH Sportszázadának tagja a program keretében második alkalom tartott középiskolásoknak testnevelésórát. „Látszik, hogy komoly kadétiskolába jöttem. A diákok fegyelmezetten, nagyon ügyesen csinálták a gyakorlatokat, vezényszóra, határozottan, hajtották végre a gyakorlatokat. Mindig nagy örömmel jövök a Kratochvilba” – összegezte a tanórát az olimpiai bajnok.

TUN_7451

Természetesen nemcsak a fiatalok gyűrték le az akadályokat, versenyszámonként csapatot váltva, Lőrincz Tamás is beállt versenyezni, s kiderült, hogy a 2021-ben visszavonult birkózó még mindig remek formában van.

A kadétok megszokták, hogy a testnevelésóra nem mindig önfeledt időtöltés, de a katonai elemekkel kiegészített pálya számukra is embert próbáló feladatnak bizonyult. „Az óráinknál kicsit változatosabb és keményebb volt, és oda kellett figyelni arra is, hogy mi nyerjünk. A karabélycipelés és a tatamira ugrás volt a legnehezebb, de végig arra törekedtünk, hogy mi nyerjünk” – mondta a versenyen szerzett élményeiről Kertész Viktória, 11.b osztályos kadét.

 

TUN_7524

A rendkívüli óra után az iskola kadétjai beszélgethettek az olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok sportolóval, aki felidézte karrierje fontosabb állomásait. Elmondta, hogy hétéves korában találkozott először a sporttal, majd tizennégy évesen döntött úgy, hogy profi szinten folytatja a birkózást.

Élménybeszámolója során kiemelte, szintén birkózó testvérével, Lőrincz Viktor törzsőrmesterrel már fiatalon elhatározták, hogy mindketten szeretnének olimpián dobogóra állni.

Ez az álmuk a 2021-es ötkarikás játékokon teljesült. Odáig nagyon hosszú út vezetett, de mindvégig tartották egymásban a lelket és sosem adták fel az álmukat. A beszélgetés után Lőrincz Tamás ajándékot adott át a 11.b osztály növendékeinek, majd dedikálással és közös fotók készítésével zárult a különleges testnevelésóra.