Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-görög védelempolitikai igazgatói találkozó

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. október 17. 9:11

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkárának meghívására Budapestre érkezett Michel Spinellis görög nemzetvédelmi minisztérium védelempolitikai és nemzetközi kapcsolatok főigazgatója.

202410_magyar-görög-védelempolitikai_igazgatói_találkozó_SZL (2)_p

A hivatalos védelempolitikai igazgatói találkozón egyetértettek abban, hogy prioritásként tekintenek a migráció kezelésére, valamint a Száhel-övezet és a nyugat-afrikai országok biztonsági helyzetére. Mindkét ország szorgalmazza a nyugat-balkáni államok euroatlanti integrációját, továbbá az orosz-ukrán háború mihamarabbi lezárását. A megbeszélésen a felek kölcsönösen bemutatták haderőfejlesztési programjaikat.

Spinellis úr elismerően szólt az EUNAVFOR Aspides tengerbiztonsági műveletbe kihelyezett magyar törzstiszt, valamint a Frontexben szolgáló 14 magyar rendőr munkájáról. A görög fél kezdeményezte, hogy az újonnan alakult görög védelmi innovációs központ és a magyar Védelmi Innovációs Kutató Intézet, a VIKI vegye fel a kapcsolatot és kezdje meg az együttműködést. Mindketten hangsúlyozták, hogy Magyarország és Görögország egyaránt elkötelezett az EU és a NATO tagságából adódó kötelezettségek teljesítése iránt, és kiemelten fontos számukra a szövetségen belüli kétoldalú kapcsolatok további erősítése.

202410_magyar-görög-védelempolitikai_igazgatói_találkozó_SZL (1)