Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség segít!

A Magyar Honvédség munkagépei elindultak Bosznia-Hercegovinába

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: Janó Miklós törzsőrmester |  2024. október 17. 10:00

Két földmunkagépet indított útnak Bosznia-Hercegovinába a Magyar Honvédség csütörtökön, hogy segítsen a nyugat-balkáni országnak az áradásokat és földcsuszamlásokat követő helyreállítási munkálatokban.

202410_munkagépek_indulása_Boszniába_JM (4)

Többnapos felkészülés után Szentesről csütörtök reggel indult el az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred két közepes teljesítményű univerzális munkagépe az Európai Unió boszniai-hercegovinai békefenntartó műveletében részt vevő katonák (EUFOR) bázisára, a Szarajevó melletti Butmir táborba. A CASE 695 SV típusú munkagépek az EUFOR koordinálásával a helyi igényeknek megfelelően végzik majd feladataikat, hogy segítséget nyújtsanak és támogassák a helyi katasztrófavédelmi erőket.

Bosznia-Hercegovinát október 4-én érte el a heves zivatarokat hozó Cassandra-ciklon, amelynek következtében több települést elárasztott a víz, a földcsuszamlások utakat, hidakat és épületeket sodortak el. Az ország középső és déli részét sújtó természeti csapás legalább 26 ember életét követelte, de még mindig kutatnak eltűnt személyek után.

A nyugat-balkáni ország október ötödikén aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát, amivel a tagországok segítségét kérte a helyzet kezeléséhez. Az unió Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központján keresztül kutató-mentő csapatokat, lánctalpas kotrógépeket, előre gyártott hidakat, generátorokat, szivattyúkat, sátrakat, lakókonténereket és takarókat kértek.

202410_munkagépek_indulása_Boszniába_JM (3)

Magyarország az elsők között sietett Bosznia-Hercegovina megsegítésére. Amellett, hogy sátrakat, szivattyúkat és takarókat küldött, a dr. Sticz László vezérőrnagy által vezetett EUFOR-misszió Magyar Honvédség által biztosított H145M helikoptere október 4-én Jablanica árvíz sújtotta területéről sikeresen kimenekített és a mostari kórházba szállított egy súlyosan sérült gyermeket.

A vezérőrnagy a légi egészségügyi kiürítési képesség mellett további segítséget is ajánlott a mentési feladatok végrehajtásához, támogatásához. Az EUFOR kész személy- és teherszállítási képességet, valamint az áradások miatt esetlegesen szükségessé váló tűzszerész támogatást is biztosítani a helyi hatóságoknak.