Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország adott otthont az európai forgószárnyas „Top Gun”-nak

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Veres Franciska |  2024. október 17. 10:45

Idén is hazánkban, az MH 47. Bázisrepülőtéren tartották a Többnemzeti Helikopter Harcászati Oktatóképző Gyakorlatot (Helicopter Tactics Instructor Course). A magas prioritású képzésen 10 ország 200 szakembere vett részt, három héten keresztül gyakorolták a különböző harcászati kötelékmanővereket, vadászgépek és légvédelmi rendszerek-, illetve rádióelektronikai zavarás elleni védekezést, a konvojkísérést és a gépjármű-feltartóztatást.

A képzés csúcspontjaként egy komplex légiművelet tervezése és végrehajtása volt a feladat: vadászgépekkel és szárazföldi erőkkel közösen kellett harcászati feladatot megoldaniuk a leendő helikopterharcászati oktatóknak. A HTIC az európai országok helikoptervezetőinek „Top Gun”-ja.

Az évente megrendezett héthetes képzés első, négyhetes elméleti és szimulátoros kiképzését Portugáliában, a Többnemzeti Helikopter Kiképző Központnak (MHTC) otthont adó Sintra repülőbázison tartják, háromhetes repülő fázisát pedig 2021 óta a pápai katonai repülőtéren. A résztvevők komoly fizikai és mentális igénybevételnek vannak kitéve, az oktatók folyamatosan figyelik és értékelik őket.

A gyakorlati fázis során a személyzeteknek különböző harcászati kötelékmanővereket, vadászgép és légvédelmi rendszerek elleni manővereket, illetve rádióelektronikai zavarás elleni védekezést, konvojkísérést és gépjármű feltartóztatást kell végrehajtani. A képzés csúcspontjaként egy komplex légiművelet tervezése és teljesítése a feladat: vadászgépekkel és szárazföldi erőkkel közösen kell harcászati feladatot megoldaniuk a leendő helikopterharcászati oktatóknak.

20241016_HTIC-Pápa_VF_44

A HTIC programban képzett szakemberek tudása nagymértékben hozzájárul a nemzeti helikopterharcászati képzési rendszer jövőbeni fejlesztéséhez. Hazánk 2029-ig vállalta a kurzus befogadását. Magyarország Airbus H145M és Airbus H225M típusokkal, Portugália EH-101 Merlinnel, Szlovákia UH-60 Black Hawkkal, Németország Sikorsky CH-53-sal és NHIndustries NH-90-essel vett részt a gyakorlatban, a vadászgép alájátszást Csehország pilótái Aero L-159 Alca típusú, szubszonikus könnyű, harci és kiképző-gyakorló, valamint Magyarország JAS-39 Gripen könnyű vadászbombázó repülőgépekkel hajtotta végre. Ausztria, Hollandia, Németország és Svédország oktatókkal segítette a gyakorlatot. Magyarország és Szlovénia szárazföldi csapatokkal is támogatta a képzést.

Simon Zsolt ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnok-helyettese szerint a gyakorlat jelentősége abban rejlik, hogy az itt kiképzett oktatók a későbbiekben ki tudják képezni saját helikopterpilótáikat. „Mondhatom azt, hogy a legjobbak közül a legjobbak vannak itt, hogy továbbfejlesszék tudásukat, függetlenül attól, hogy harci- vagy szállító helikopterrel, illetve különleges műveleti helikopterpilótaként dolgoznak. Tíz nemzet vesz részt, Magyarország szállást, ellátást és hangárt biztosít, valamint légtereket és gyakorlótereket. A katonák taktikai eljárásokat, manővereket tanulnak és oktatnak, vadászgépek, illetve légi felderítő eszközök elleni manővereket, légvédelmi eszközök elleni manővereket egyes géppel vagy kötelékben.”

Rickard Rörberg, a Svéd Légierő alezredese az MHTC vezető oktatója (Chief Instructor) kilencedszer vett részt a HTIC képzésen. „Vezető kiképzőként én terveztem a gyakorlatot a kiképzendők számára. A résztvevőknek azt tanítjuk, hogyan manőverezzenek ellenséges környezetben. Nagyon örülünk, hogy Magyarországon lehetünk, mert remek támogatást kapunk a magyar légierőtől.”

Kapcsolódó cikkek