Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HTIC újratöltve – helikopterharcászati képzés Pápán

Szöveg: Pelsőci Miklós őrnagy | Fotó: Rinyu Róbert főtörzsőrmester, Cser Georgina őrmester |  2024. október 2. 14:48

Negyedik alkalommal ad otthont hazánk a Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ szakmai útmutatásával az évenkénti helikopterharcászati oktatóképző gyakorlatnak Pápán, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren.

2024.10.02_Pápa_THICgyakorlat_4

A Helicopter Tactics Instructor Course (HTIC) a Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (MHTC) helikopter programjának legmagasabb szintű eleme. A képzés minden túlzás nélkül nevezhető a helikoptervezetők „Top Gun”-jának, amely során az Európai Unió tagállami hadseregeinek jövőbeli harcászati helikopteroktatóit választják ki és készítik fel. Az oktatóképző gyakorlat két fázisból áll: a négyhetes földi fázist Portugáliában, míg a háromhetes repülő fázist 2021 óta a pápai katonai repülőtéren hatják végre.

Idén Magyarország mellett Németország, Portugália és Szlovákia delegált kiképzendőket a tanfolyamra. A felkészítést sikeresen teljesítők bronz szintű helikopter harcászati pilóták lesznek. Ezt követően az ezüst fokozat megszerzéséhez újra részt kell venniük a HTIC-en, de már az elsőévesek oktatójaként. Ha így is bizonyítottak, akkor kapnak lehetőséget a harmadik évben az oktatók mentorálására, mely az arany szint követelménye. Ennek a tanfolyami rendszernek a célja a helikopter harcászati képesség fejlesztése tagállami és szövetségi szinten egyaránt.

2024.10.02_Pápa_THICgyakorlat_10

A résztvevőket komoly fizikai és mentális igénybevételnek teszi ki a képzés teljes ideje alatt, az oktatók folyamatosan figyelik és értékelik őket. A háromhetes repülő fázis során a személyzeteknek különböző harcászati kötelékmanővereket; vadászgép elleni kitérést; légvédelmi rendszerek, illetve rádióelektronikai zavarás elleni védekezést; konvojkísérést és gépjármű feltartóztatást kell végrehajtani. A képzés csúcspontjaként egy komplex légiművelet tervezése és végrehajtása a feladat, vadászgépekkel és szárazföldi erőkkel közösen kell harcászati feladatot megoldaniuk a leendő helikopteroktatóknak.

A tanfolyam során a repülési feladatok főként Veszprém és Somogy vármegyék légterét érintik – kiemelten Pápa és Siófok környékét – a nappali órákban, helyenként alacsony magasságban és lakott területek közelében.

Kapcsolódó cikkek