Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2009/01.

2009. január 21. 14:34
Új év, új esélyek

    Nehéz évnek ígérkezik 2009 Afganisztán számára, ugyanakkor esélyt is jelenthet a pozitív változásokra az új pakisztáni, illetve amerikai kormány.

Ólomöntés

    „Ami sok, az sok!" Cipi Livni izraeli külügyminiszter így hárította el 2008. december 25-i, kairói találkozójukon Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kérését, hogy országa tanúsítson önmérsékletet a palesztinokkal kapcsolatban.

Hétköznapi történetek

    Pokoli és angyali történetei után katonatörténetekről beszélgettünk Vujity Tvrtko újságíróval, akinek nevét a délszláv háború idején ismerhette meg csaknem az egész világ.

Nem a víz az úr!

    Minden évben több száz család házát és termőföldjét veszélyezteti a Darya-Baghlán folyó. 2008 tavaszán például a Baghlán tartományban fekvő Jadid járásban, Qarabaraq és Balucha falunál az árvíz miatt csak csónakokkal lehetett közlekedni.

Befűtöttek

    A koszovói iskolákban (is) könnyebb a tudást átadni, ha a diákok nem vacognak az óra közben. Főleg, ha a tél olyan kemény, mint mostanában…

Visszavonulóban

    A december szerfölött gyászosan zárult a szabadságharc szempontjából, s 1849 januárja sem kecsegtetett sok jóval. Windisch-Grätz csapatai a főváros felé tartottak, égető szükség volt tehát egy végrehajtható haditervre. Erről a teljhatalommal felruházott főkormánybiztos, Csány László által összehívott pesti haditanácsnak kellett döntenie.

Vitézek

    „A magyarság nomád lovas nép volt… Mint a puszták lakói, hozzáedződtek a kemény, harcos élethez, amely nap mint nap végsőkig igénybe vette erőiket. Száz kilométer hosszú utakon kellett terelni és összetartani a nyájat, megvédeni a vadállatok és az emberek támadásától. Így állandó hadi készültségben éltek, ezért őrizték meg legfőbb erényeiket: a harcos szellemet, a szívós életerőt és a halált megvető bátorságot. (…) Akárcsak a vikingek és a szaracénok, a magyarok is értettek hozzá, hogy katonai fölényüket kamatoztassák is." (Részlet Siegfried Fischer-Fabian német történész: „A német cézárok" című könyvéből.)

Záróakkord

    Budapest birtoklásáért zajlott a második világháború egyik leghosszabb és legvéresebb városostroma; a harcok hevességével csak Leningrád, Sztálingrád és Varsó ostroma vethető egybe. A 108 napos öldöklés záróakkordja a védők kétségbeesett kitörési kísérlete volt, 1945. február 11-én.

Arctalan katonák

    Érkezzenek bár a levegőből, a szárazföldről, a vízről vagy a víz alól, egy biztos: a különleges műveleti erők katonáinak akciói minden esetben „mély nyomokat hagynak" az ellenségben.

Magyar specialisták

    A magyarországi különleges erők „történelme" rövid, ám annál mozgalmasabb. A Magyar Honvédség egyik (mai formájában) legfiatalabb alakulatának – az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljnak – katonái ugyanis három földrész országaiban tették már le névjegyüket.

Különleges karrier

    Nem lenne stílszerű, ha a magyar különleges erők parancsnokának pályafutása és magánélete nem lenne különleges a maga nemében. Nos, Sándor Tamás ezredesről, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnokáról sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy nincs stílusa.

Barátjuk a sötétség

    A Mi–17N helikopterekkel új képesség jelent meg a Magyar Honvédségnél: az éjjellátó készülékkel végzett repülés képessége.

Bevetésre készen

    A magyar Gripen vadászgépek 2008 decembere óta készen állnak az ország védelmére. Ehhez már minden feltétel adott, a pilóták elérték a szükséges kiképzettségi szintet, és a gépek fegyverzete is rendelkezésre áll. A magyar légierő történetében mérföldkőnek számít ez a tény. Ugyanakkor a Gripenek készültségi szolgálatba állása hosszú folyamat eredménye volt, amelyet most röviden áttekintünk.

A mindenes

    Az MP–5 géppisztoly és különböző változatai igen elterjedtek, a világ számos haderejében és szinte az összes különleges alakulatnál rendszeresítették. Ez azt jelzi, hogy a különleges erők számára a legalkalmasabb fegyverről van szó, hiszen az ilyen egységek legtöbbször saját maguk dönthetnek arról, milyen eszközöket szereznek be. Ahol nem rendelkeznek MP–5 géppisztollyal, ott vágyakoznak utána.

BTR-rodeo

    Mielőtt elindulnánk egy gépjárművel, annak rendje s módja szerint ellenőrizni kell a gumikat, ki kell próbálni, hogy működik-e az index – és így tovább. De mi történik akkor, ha „kocsink" nyolckerekű, csaknem tizennégy tonnás harcjármű, amit ráadásul bogárnak becéznek?

A lopakodó fregatt

    A fejlett hadiiparral rendelkező országok már két évtizeddel ezelőtt megkezdték flottáik ellátását olyan korszerű felszíni egységekkel, melyek megfelelnek majd a XXI. század követelményeinek is.

Mint a kaméleon (1.)

    Hóban fehér, sivatagban világosbarna, erdőben zöld, városban szürke. Álcázás mindenekfelett.

Derecskei amazonok

    Hideg vízben fürdenek, hálózsákban alszanak, ömlő esőben cipelik sebesült társaikat, gépkarabéllyal lőnek – és persze készülnek az érettségire. Õk a derecskei amazonok.

Digitális generális

    Az ember mindig is szeretett játszani. A több ezer éves stratégiai játékok (go, sakk, malom) mellé a XX. század végén megérkezett a számítógép is.

Tankdublőrök

    Három esztendeje nagy sikerrel vetítették a mozik az 1956-os forradalom és szabadságharc idején játszódó Szabadság, szerelem című filmet, melyben (magyar viszonylatban) ritkán látott mennyiségű haditechnikai eszköz állt Vic Armstrong rendelkezésére. A világhírű akciójelenet-rendező ezért elsősorban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak, továbbá az intézmény gyűjteményi osztályát vezető dr. Kovács Vilmos alezredesnek lehetett hálás, aki katonai szakértőként is segítette a munkáját.

Történelmünk jelképei (1.)

    A különböző állami és katonai ünnepségeken látható történelmi zászlósor eredetileg egyetlen eseményre, az 1985. évi díszszemlére készült, mára mégis nélkülözhetetlen részévé vált az ország ceremoniális életének. Erről a párját ritkító sikertörténetről a téma szakértője, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa, Cs. Kottra Györgyi beszélt lapunknak.

A Homok Atyja

    Almásy László nevét az egész világon ismertté tette Az angol beteg című film, melynek azonban csak nagyon kevés köze van a valósághoz. Pedig a legendás magyar Afrika-kutató kalandokban és fordulatokban rendkívül gazdag élete – ahogy ezt az alábbiakban látni fogjuk – legalább olyan érdekes, mint Anthony Minghella kilenc Oscar-díjjal jutalmazott alkotása.

Harcias hóember

    Amikor Gulliver először pillantotta meg Liliput népét, nagyjából ugyanazt érezhette, mint mi, amikor megszólalásig élethű maketteket szemlélünk. Minden részlet tökéletes, csak éppen milyen kicsik… Magazinunk új sorozatában Forintos Kálmán makettező művein keresztül ismerkedünk meg ezzel a hobbival, illetve az alkotóval.

Marsallbot a hátizsákban

    Magazinunk szerkesztősége nevében kérek mindenkit, hogy ne hagyja az utolsó percre, a cikk elolvasása után azonnal adja be jelentkezési lapját a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre!

Kórházból múzeum

    A budai Várhegy alatt kialakított Sziklakórház működésének legfontosabb időszaka a főváros ostroma idejére, 1944–1945 fordulójára tehető. A harcok lezárultával bezárták az intézményt, amely később ugyan feltámadt hamvaiból, de gyógyító tevékenységet már csak egyszer végeztek falai között. Napjainkban múzeumként működik; a katonai orvoslás történetét ismerhetik meg az odalátogatók.

A múlt katonái

    A második világháború magyar katonai tradícióinak ápolása módfelett nagy kihívás, történelmünk ezen időszaka ugyanis elsősorban nem a sikerekről és a dicsőségről szólt. Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) keretein belül működő katonai hagyományőrző egység vezetője így nem kerülhette meg a kérdést: kis csapatuk megalapításakor miért éppen erre a korra esett a választásuk?