Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvédelem Napja – Szarajevóban is

Szöveg: Schmidt Imre õrnagy (Szarajevó) |  2009. május 25. 9:43

A Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban szolgáló magyar MH EUFOR kontingens május 22-én ünnepelte meg a Magyar Honvédelem napját, mely egyben a kontingens – immár hagyományos – nemzeti napja is volt. Az egész napos rendezvényen az állomány sportversenyekben is összemérhette tudását.

Az egész napos rendezvény nemcsak katonaelődeink előtti tisztelgésre adott lehetőséget, hanem a magyar értékek, a magyar kultúra és vendégszeretet közvetítésére is, hiszen itt Szarajevóban a magyar nemzeti nap köztudottan az EUFOR teljes állományának összetartozását is tükrözi.

A rendezvénysorozatot megtisztelte látogatásával Palásti Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Főosztályának vezetője, valamint Takács Attila ezredes az MH Összhaderőnemi Parancsnokság hadműveleti főnöke is.

A nemzeti nap első állomása az ünnepi állománygyűlés volt, melyen Szabó György alezredes tábori lelkész méltatta Budavár visszafoglalásának jelentőségét, elevenítette fel a történelmi idők tanulságát. A misszió nemzeti rangidőse Bárdos Antal mérnök ezredes, a törzsben szolgáló több társa nevében – küldetésük lejártával – elbúcsúzott az állománytól, megköszönve áldozatos és eredményes munkájukat. Ezután több katona részesülhetett kiemelkedő munkájuk elismeréseképpen tárgyjutalomban.

1595887523
 

A délelőtti és kora délutáni kontingens sportrendezvényen a többnemzeti zászlóalj más századai is képviselték magukat.

Mi magyarok külön büszkék lehetünk lányaink bátorságára, akik kötélhúzásban és fekvenyomásban is vállalták a megmérettetést. A sport mindig összehozza a különböző nemzeteket, aminek nagyon szép példáját láthattuk a versenyek eredményhirdetésén, ahol a katonák tiszta szívvel gratuláltak más nemzetek csapatainak sikereihez.

Délutánra a sportversenyekkel párhuzamosan egy másik fajta „verseny" is kibontakozóban volt ahol a logisztikai állomány próbálta elnyerni a teljes EUFOR állomány elismerését. A méltán híres magyar vendéglátás minden szegmensének – a kulináris élvezetektől elindulva a népviseleteken keresztül a borászati és egyéb értékek – megjelentetése mellett hazánk és a Magyar Honvédség méltó megismertetése is a „versenyszámok" között szerepelt. A kontingens a megjelent EUFOR vezetők és a nagy létszámú vendégsereg teljes elismerését, abszolút első helyet vívott ki magának a „nemzetek napja" versenyében.

A nemzeti nap külön emlékezetes marad annak a három – a parancsnokság törzsében szolgáló – társunknak, akiknek az EUFOR parancsnoka személyesen adott át kitüntetést.

1595887523
 

1595887523
 

1595887523
 

1595887523
 

1595887524
 

Fotó: Szekeres János alezredes és dr. Szabó Gábor alezredes