Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák tömegsírjára bukkantak Ukrajnában

Szöveg: mti/MR/honvedelem.hu |  2008. szeptember 24. 9:09

Második világháborús magyar katonák csontjait rejtő tömegsírra bukkantak építkezés közben Ivano-Frankivszk megye Bukivna nevű falujában. A tíz honvéd földi maradványainak újratemetéséhez a helyiek Magyarországtól remélnek segítséget.

A tlumacsi járásban található falu lakosai a második világháború után felégetett templomuk helyén kápolna építésébe kezdtek. Az alap ásásakor találtak rá a magyar katonák tömegsírjára, benne tíz csontvázzal – írta internetes kiadásában a lembergi (lvivi) Lvivszka Gazeta című újság.

A lap által megszólaltatott Roman Ribcsin bukivnai helytörténész elmondta, hogy a nagyon magas növésű katonákat minden valószínűség szerint pap temette el egyházi szertartással, mert lábbal kelet felé voltak elhantolva. Szerinte a faluban a lelet nem keltett meglepetést, mert az öregek elbeszéléséből köztudomású volt, hogy a világháborúban a község területén a magyar csapatok kézitusát vívtak az oroszokkal, és a csatában elesett 18 magyar katonát az egykori templom mellett temették el.

Arra egyelőre nincs magyarázat – tette hozzá -, hogy hol vannak a többi nyolc katona földi maradványai.
A tömegsír megtalálásáról a bukivnaiak értesítették a történészeket és a régészeket, akik bekapcsolódtak a csontvázak mellett talált fegyverek, jelvények, használati tárgyak vizsgálatába.
A magyar katonák csontjait jelenleg kartondobozokban tárolják a helyi művelődési házban.

A bukivnaiak a leletről – támogatást remélve – már értesítették a kijevi magyar nagykövetséget, a kis falunak ugyanis nincs anyagi lehetősége arra, hogy megfelelő tiszteletadás mellett újratemesse a magyar katonák földi maradványait.

Azonosíthatók a maradványok

Pontosan tudni, hogy a II. világháborús magyar katonák közül kik nyugszanak abban a sírban, amelyet a nyugat-ukrajnai Bukivnában tártak fel ottani kutatók – mondta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) igazgatója.

Az intézetben őrzött nyilvántartások és veszteségkartonok alapján egyértelmű, hogy az első magyar hadsereg 18. könnyűhadosztályának 49/1-es zászlóaljáról van szó – mondta dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a HIM főigazgatója. Egyelőre tizük ottléte dokumentálható, de biztosak abban, hogy a további 12 honvédot is ott temették el.

A hadtörténeti intézet igazgatója azt is elmondta, hogy központi temetőt létesítenek Dercenben az Ukrajnában elesett második világháborús magyar honvédek végső nyughelyeként. Azok a családok, amelyek itthon akarják eltemetni hozzátartozójukat, saját költségen hazahozathatják a földi maradványokat.

Holló József közölte azt is, hogy adataik szerint összesen 22 magyar katona esett el 1944 április 8. és 15. között ezen a területen, és vélhetően ebben a sírban megtalálják majd a többi magyar katona holttestét is. Eddig 10 magyar honvéd földi maradványa került elő.

A főigazgató beszámolt arról, hogy a leletről Igor Kocskin archeológus professzortól értesült. A professzor levele szerint tömegsírban eltemetett embereket találtak egy építkezés során.

A csontok mellett találtak magyar feliratú dögcédulákat (azonosító jegyeket is). Ezekből kettőt került elő, amelyek fotóit szintén megkapta Holló József.

Az egyik azonosító szerint az egyik magyar áldozat Reinschrott József tartalékos honvéd, aki Gyomán született 1910. május 20-án, és a hadműveleti napló szerint Bukivnában 1944. április 15-én esett el.

Holló József elmondta, hogy múlt hét pénteken kutatócsoportot küldött a helyszínre tájékozódni. A feltárást végző ukrán hatóságok bemutatták az exhumálás eddigi eredményeit, a csontokat, valamint a sírban talált egyéb tárgyakat is.

A csoport már visszatért Magyarországra – tette hozzá.

Holló József tudomása szerint az exhumálás tovább folytatódik, és abban bízik, hogy mind a 22 magyar katona holttestét meg fogják találni.