Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is fontos a NATO csatlakozás

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 24. 9:40

Felül kell vizsgálni az ukrán katonai doktrinát – ez az egyik tanulsága a grúz-orosz háborúnak Ukrajna számára – mondta Borisz Taraszjuk volt ukrán külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy az ország továbbra is fontos célnak tekinti a NATO-tagságot.

Taraszjuk a Demokratikus Átalakulásért Intézet által a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) szervezett hét eleji, Ukrajnáról szóló konferencia után arról beszélt, hogy Ukrajna katonai szakértőinek alaposan elemezniük kell az augusztusi grúz-orosz háborút és változtatásokat kell végrehajtani az ukrán katonai doktrinán. A volt külügyminiszter szerint akár új védelmi technológiára is szüksége lehet az országnak, s a nemzetbiztonság kérdésekre is nagyobb figyelmet kell fordítania Ukrajnának.

A teljes jogú NATO-tagság elérése már a grúz-orosz háború, a NATO bukaresti csúcstalálkozója előtt megfogalmazódott, 1993 óta szerepel Ukrajna céljai között, 2002 óta pedig rendszeresen előkerül – mondta.

Az 59 éves Borisz Taraszjuk kétszer töltötte be a külügyminiszteri posztot. Először 1998 és 2000 között, majd 2005-től 2007-ig volt az ukrán diplomácia vezetője.