Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar költészet napja a Stefánián

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. április 11. 16:52

Nem akármilyen élményben volt részük azoknak, akik április 11-én ebédidőben betértek a Honvéd Kulturális Központ éttermébe. A magyar költészet napja alkalmából az ebéd mellé legkedvesebb verseiket „szolgálták fel” neves színművészek és a színitanodák diákjai. A házigazda Körtvélyessy Zsolt, Jászai Mari-díjas színművész, a „Lehet egy csillaggal több?!” című tehetségkutató verseny zsűrielnöke volt. Közreműködött Szabó Sándor tárogatóművész és Hegedűs Valér zongoraművész, konferált: Egerszegi Judit színművész.

A Gór Nagy Mária Színitanoda és a Bánfalvy Ági Színészképző Stúdió művészpalántái igazi csodát varázsoltak a szépen terített asztalok mellé. De a mikrofon mögé állt Dunai Tamás színművész, és a tanár Bánfalvy Ágnes is megmutatta, hogyan kell szépen szavalni. Széles és színes volt a kínálat: a finom étkek mellé csodálatos költeményeket kínáltak. József Attilától, Petőfi Sándorig, Radnóti Miklóstól Kányádi Sándorig, számos nagy magyar költő tucatnyi verse hangzott el, a két és fél órás kulturális–kulináris program során. Mindehhez igazi telitalálat volt a tárogató semmihez sem hasonlítható hangja, és a zongoraművész virtuozitása.

A „Jó ebédhez szól a strófa!" jelmondathoz híven a menüajánlatok is a költészet napját idézték, hiszen az alábbiakból válogathattak a vendégek: „Múzsák kedvencei", ,,Petőfi Sándor étkei", ,,Költőink remekei". És a lírai hangulat még azoknak is meghozta az étvágyát, aki csak a versekért néztek be az intézménybe.

Abba az intézménybe, amely – a jelek szerint – egyre inkább igazi kulturális központtá válik. Nem véletlenül tették tiszteletüket a rendezvényen a kerület önkormányzat vezetői, több oktatási, művelődési és tanintézet képviselői. Nos és természetesen voltak szépszámmal aktív és nyugállományú katonák, hozzátartozók, családok, baráti társaságok is.

Hogy a kulturális kínálat teljes legyen – a líra és a zene mellett – az előtérben az egyik könyvesház csodaszép köteteiből csemegézhettek az érdeklődők. A ház kezdeményezése kiváló ötletnek bizonyult: egyöntetű vélemény szerint nagy sikert aratott a versszeretők és az ínyencségeket kedvelők körében egyaránt.

 
 
 
 

 
 Fotó: A szerző felvételei