Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Közös célokért, közösen küzdünk”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. április 11. 16:06

Közös bérmegállapodást írtak alá április 11-én, hétfőn a Honvédelmi Minisztérium és a Reprezentatív Érdekvédelmi Szervezetek képviselői a tárca Balaton utcai épületének Manfred Wörner termében. A minisztérium részéről a megállapodást dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter látta el kézjegyével.

Az ünnepélyes eseményen részt vett dr. Simicskó István parlamenti államtitkár, Fodor Lajos közigazgatási államtitkár és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is. A megállapodást a Honvédszakszervezet (Hosz) mellett a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) is aláírta.

1595916932
Bevezetőjében Hende Csaba elmondta, hogy a Magyar Honvédségen belül a hivatásos és a szerződéses katonákat, illetve a honvédségi közalkalmazottakat képviselő érdekvédelmi szervezetek és a tárca vezetése egyetértésre jutottak a 2011. évi bértárgyalások során. A honvédelmi miniszter üdvözölte a megállapodás tényét, és köszönetet mondott a minisztériumi, katonai és közigazgatási vezetőknek, illetve az érdekképviseletek vezetőinek. „Nagyon köszönöm, hogy volt önökben elég erő és bölcsesség, hogy megtalálják a kompromisszumot, az egyetértés, az együttműködés útját", fogalmazott Hende Csaba. „Mindez nagy reményt ad a jövőre nézve, és tükrözi azt a valóban kézzelfogható tényt, amit mind érzékelünk: hogy mindannyian bajtársai vagyunk egymásnak. Közös célokért, közösen küzdünk, és közösen hozzuk meg az áldozatokat akkor, amikor nehezebbre fordul a helyzet."

Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke válaszában úgy fogalmazott: az érdekképviseletek azt szerették volna elérni, hogy a katonák négy év után idén ismét fizetésemelésben részesüljenek, amire mutatkozott is esély. „A 26 milliárd forintos elvonás okán azonban ez végül sajnos nem valósult meg", mondta az elnök, aki szintén köszönetet mondott a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetőinek a jelenlegi megállapodás létrejöttéért. „A 2012-es bértárgyalások során szeretnénk elérni, hogy a bér jellegű kifizetések mellett béremelésről is tudjunk tárgyalni", tette hozzá.

1595916932
Breuer László, a Hodosz vezető titkára szintén üdvözölte a megállapodás tényét. „A Hodosz nagy megnyugvással fogadta, hogy az úgynevezett cafeteria nem került bevezetésre, ez így mindenképpen előnyösebb helyzetet teremt", fogalmazott. „Belátjuk és látjuk, hogy a jelenlegi körülménynek között nagyon nehéz volt a tárgyalásokat eredményesen befejezni. Reménykedve tekintünk az év vége felé, és az is igen reménykeltő, hogy a tárcával közösen még idén áttekintjük a lehetőségeket a jövő évre vonatkozólag", tette hozzá. Sipos Géza nyugállományú ezredes, a BEOSZ elnöke a Hende Csaba által is említett bajtársiasság fontosságát hangsúlyozva szintén üdvözölte a megállapodás létrejöttét.

A honvédelmi miniszter az aláírást követően újságírói kérdésre úgy fogalmazott: a megállapodás a bérek és a bér jellegű juttatások tekintetében teljes körű, és tükrözi a bajtársias szellemet. A többletjuttatásokról azt mondta: a 10 százalékos zárolásra tekintettel azok csupán csekély mértékűek. „Ezer forintos emelésről van szó a havi étkezési jegy tekintetében, ami egy gesztus. Nagyon örülök, hogy a szakszervezetek és az általuk képviselt katonák ezt is olyan nagyra értékelték, hogy készek voltak átfogó bérmegállapodást kötni", mondta Hende Csaba, aki hangsúlyozta: a nettó illetmény egyetlen érintett munkavállaló esetében sem csökkent a tavalyihoz képest.

A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi tervek szerint 2012. január 1-jén hatályba lép az új közszolgálati életpálya-modell, mely kiterjed majd a katonákra is. „Ennek lényege a kiszámíthatóság, az átláthatóság, a teljes karrierpálya megtervezhetősége, annak biztos tudása, hogy milyen feltételekkel lehet előre haladni", fogalmazott a miniszter.

 
1595916932
1595916932
 


 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária