Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-koszovói védelempolitikai igazgatói találkozó Pristinában

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: KFOR, Koszovói Védelmi Minisztérium |  2021. december 3. 15:25

Dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára és delegációja november 29-30. között Pristinába látogatott, hogy hivatalos tárgyalást folytasson koszovói partnerével. Dr. Németh Gergely a NATO KFOR főparancsnokságra is ellátogatott, ahol találkozott Kajári Ferenc vezérőrnaggyal, a KFOR parancsnokával.

VPHAT Koszovo 01

A magyar-koszovói védelempolitikai igazgatói találkozón dr. Németh Gergely elmondta, hogy Magyarország számára kiemelt jelentőséggel bír a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága. Célunk továbbra is a régió biztonsága érdekében tett hozzájárulásunk, gyakorlati közreműködésünk folyamatos növelése. Elkötelezettségünket alátámasztja az is, hogy október 15-től Kajári Ferenc vezérőrnagy vette át a NATO KFOR parancsnoki beosztását. Parancsnoki prioritásaként a folytonosságot és a csapatmunkára való törekvést jelölte meg.

VPHAT Koszovo 02

A védelempolitikai igazgatói találkozón dr. Németh Gergely kiemelte, hogy a KFOR magyar parancsnoka élvezi Magyarország, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség teljes támogatását. A helyettes államtitkár hozzátette, a katonai hozzájárulásunkon túl Magyarország támogatása egyéb területeken is jelentős: a régió iránti elkötelezettségünk jele, hogy a COVID-19 világjárvány alatt is folyamatos támogatást nyújtottunk, 2021 júliusában pedig vakcinákat adományozott hazánk a KFOR helyi civil alkalmazottainak immunizálásához. A magyar KFOR-parancsnoki időszakkal kapcsolatban a koszovói fél megerősítette együttműködési szándékát és támogatásukról biztosította a magyar felet.

A koszovói védelempolitikai igazgató hozzátette, hogy nagyra értékeli hazánk kiemelkedő, folyamatos hozzájárulását a Nyugat-Balkán országainak fejlődéséhez.

VPHAT Koszovo 03

A tárgyaló felek röviden megvitatták a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetét, majd áttekintették a kétoldalú katonai együttműködés jövőbeli fejlesztésének lehetőségeit is. A védelempolitikai igazgatókarról is megállapodtak, hogy 2022-re éves, kétoldalú együttműködési tervet dolgoznak ki.