Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar lánglovagok Baghlanban

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2010. január 19. 5:50

Az MH PRT táborát nem csak a lehetséges fegyveres támadásoktól kell megvédeni, hanem legalább ugyanilyen fontos, hogy a bentről leselkedő veszélyforrásokkal is legyen, aki „felveszi a harcot”. Ilyen kockázati tényezők a tábor területén esetlegesen kialakuló tüzek.

A tűzvédelmi feladatok szervezéséért, azok végrehajtásának koordinálásáért Nagy Tibor százados, az MH PRT környezet-, tűz-, és munkavédelmi tisztje felelős, aki egyben a nem szervezetszerű tűzoltóraj munkáját is irányítja.

A 4 fős tűzoltó alegység, 18 olyan katona közül kerül ki heti váltásban, akik még az otthoni missziós felkészülés során vettek részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison egy kéthetes elméleti, illetve gyakorlati kiképzésen. Ez a szakmai képzés – amelyet a helikopter bázis „főállású" tűzoltói tartottak részükre – biztosítja, hogy feladataikat magas szinten tudják ellátni és képesek legyenek hatékonyan fellépni tüzek keletkezése esetén.

A bázison munkájuk ellátásához rendelkezésükre áll két darab fixen telepített 20 ezer literes tartály, amelyek segítségével a tábor egész területét képesek „lefedni" és a tűz típusától függően vízzel vagy habbal oltani. Emellett egy mobil zászlóalj autonóm tűzoltó utánfutó (becenevén csak ZATU) is található a telephelyen, amely bárhol bevethető 600 literes kapacitásával.

Az MH PRT 7. váltásának időszakában is két alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak elektromos tüzek következtében, de mindkétszer sikerült rövid idő alatt megfékezniük a lángokat és eloltaniuk a tüzeket, mielőtt még komolyabb problémát okozhattak volna.

 

Természetesen nem csak tűzesetkor dolgoznak az éppen szolgálatban lévő tűzoltók, szükség esetén egyéb tevékenységekben is részt vesznek. Egyik kiemelt feladatuk például, a helikopterek le- és felszállásának, illetve tankolásának rendszeres biztosítása. Emellett időről-időre szinten tartó foglalkozásokon csiszolják tudásukat és gyakorolják a tűzoltáshoz szükséges fogásokat, hogy vészhelyzet esetén gyorsan és magabiztosan tudjanak beavatkozni.