Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életvédelemre készülnek

Szöveg: Hársfalvi József őrnagy |  2010. január 19. 5:58

Január közepén a Ruszin Romulusz alezredes vezette MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál elkezdődött a március 12-ig tartó bizonsági őr – testőr, vagyonőr tanfolyam.A képzés vagyonvédelmi- és testőr ismeretekből, közelharcból, speciális katonai, alpin technikai, épületharcászati, egészségügyi és gépjárművezetési ismeretekből áll.

A szaktanfolyamot a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Kossuth Lajos Hadtudományi Kar (KLHTK) Társadalomtudományi Intézet Szociológia, Pszichológia és Pedagógia tanszék részéről delegált szakoktatók (Lovas Zoltán, Bárány János) tervezik, szervezik és hajtják végre.

A 360 kontakt tanórás szaktanfolyamra a hatályos jogszabályokban előírtaknak megfelelően (egyebek között az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter 15/2008. (VII.28) IRM rendeletében meghatározottak alapján), de a katonai szervezet igényeinek megfelelően katonai specifikumokkal bővítve kerül sor. Az oktatás fő koordinátora Dr. habil Kiss Zoltán László alezredes a ZMNE szociológiai, pszichológiai és Pedagógiai tanszékvezetője, egyetemi docens. A szaktanfolyam Országos Képzési Jegyzékben /OKJ/ regisztrált végzettséget ad.

1595895655
 

A képzés vagyonvédelmi- és testőr ismeretekből, közelharcból, speciális katonai, alpintechnikai, épületharcászati, egészségügyi és gépjárművezetési ismeretekből áll. A képzésben három katonai szervezet tagjai részesülnek. Az 5. és 25. lövész dandár, illetve házigazdaként a „88"-asok állományából. Az elméleti ismeretek tanteremben, gyakorlati végrehajtás lőtéren, sportpályán, tornateremben történik az MH Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopterbázison. Az állomány kiválasztását követően a felkészítés fizika erőnlét felméréssel kezdődött, ahol a kiképzők információt nyerhettek a jelöltek kiváló erőnléti felkészültségéről.

A sikeres vizsgákat követően lehetőség nyílik a megszerzett ismeretek széles körű alkalmazására, akár műveleti területen is.