Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar parancsnoka van a közös zászlóaljnak

Szöveg: Csák Tímea |  2008. december 11. 7:09

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnoki átadás-átvételi ünnepségére december 10-én került sor a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában.

A beosztást ezúttal Grigore Pascuta alezredes adta át Nagy Jenő őrnagynak. Az ünnepségen Kovács József dandártábornok, a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta, a „Technikai Megállapodást" – amely szerint évente váltják a közös zászlóalj parancsnoki állományát – 1999. május 14-én írták alá Magyarország és Románia vezérkari főnökei.

Mint elhangzott a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár kiemelt nemzetközi feladatként kezeli a zászlóalj minden egyes rendezvényét.

Kovács dandártábornok kitért arra is: „a közös együttműködés a román féllel egyrészt politikai döntés volt, másrészt nagyon fontos katonai jelentőséggel bír". Az elmúlt tíz év nemcsak a katonai, de a régiók közötti kapcsolatot is erősítette. A román és magyar városok, megyék vezetői, gazdasági szereplői egyaránt részt vesznek a különböző rendezvényeken. A leglényegesebb azonban mégis az, hogy az elmúlt években áttörést sikerült elérni, így a közös zászlóalj akár román, akár magyar parancsnokkal az élén képes feladatát végrehajtani. A 400 magyar és 400 román katona részvételével a modulok képesek egymással hatékonyan tevékenykedni.

A magyar modul állományát biztosító 5/3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj illetve a román modult biztosító 191. Lövészzászlóalj ebben az évben eredményesen végrehajtotta a közös „Wise Foresight- 08 ROU" gyakorlatot, amely bizonyította a zászlóalj felkészültségét.

Kovács dandártábornok végezetül köszönetet mondott Grigore Pascuta alezredesnek a zászlóalj élén végzett eredményes és odaadó munkájáért, valamint sok sikert kívánt Nagy Jenő őrnagynak, a közös zászlóalj új parancsnokának a román féllel közösen végrehajtandó feladatok során.

1595882417
 

Az ünnepségen Alexandru Rus dandártábornok szintén eredményesnek ítélte az elmúlt tíz esztendőt. Mint mondta, ez egy nagyon gazdag periódus volt. Jó barátságok alakultak ki, a zászlóalj két modulja törzs és alakulat szinten egyaránt összekovácsolódott. Az ez évben tartott utolsó közös gyakorlaton – a romániai gyakorlótéren – a két parancsnok egyaránt úgy értékelte, a zászlóalj fel van készülve arra, hogy a világ bármely pontján béke missziós feladatokat lásson el.

Az ünnepséget követő sajtótájékoztatón Kovács dandártábornok még elmondta azt is, hogy az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár egy zászlóalja jelenleg is kint van a Balkánon vezető nemzeti szerepkörben. A következő évben készülnek a tartományi újjáépítő csoport 6-os váltására Afganisztánba, illetve a dandár vásárhelyi állománya fogja váltani a koszovói zászlóaljat is. A tervek szerint 2009-ben 800-900 katona vesz részt elsősorban a balkáni és az afganisztáni szerepvállalásban.

1595882417
 

Fotó: Medgyesi Arnold