Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar pilóták az egyesített gyakorlaton

Szöveg: JETfly |  2009. szeptember 16. 12:32

Az idén már 48 éves múltra visszatekintő Tiger Meet 2009 NATO egyesített légierő gyakorlaton először vesz részt magyar repülőegység. Szeptember 14-én a hajnali órákban két An-26-os fedélzetén indult útnak a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kitelepülő állománya.

A szállítógépeket még a délelőtt folyamán 3 JAS-39C Gripen vadászrepülőgép követte a belgiumi repülőbázisra.

Kleine Brogel idén hetedik alkalommal ad otthont az idei legnagyobb NATO légierő gyakorlatnak. Különböző és széleskörű légi műveletek, szimulált helyzetek képezik a délelőtti és délutáni hullámban induló többnemzetiségű kötelékek feladatait. Az „akciókban" belga, holland, francia, német, svájci, norvég, spanyol, cseh és magyar gépek vesznek részt az AWACS irányítása alatt. A vadászgépek mellett szállító- és légi utántöltő repülőgépek valamint helikopterek is részét képezik a repülési feladatoknak.

A gyakorlatnak mégis egy érdekes közös vonása van, amire a neve is utal, csak azok a repülőszázadok kapnak meghívást, akiknek a századjelvényében valamilyen „nagymacska" faj szerepel. Így kerültek be a kecskeméti „Pumák" is ebbe a különös társaságba, ahol nem csak a gépek egyedi festésében, de a személyzetek öltözékében, járművein és minden programban érezni lehet a tigris vagy más nagymacska jellegzetességeit, a „Tiger Spirit"-et.

Az érkezés utáni első nap délutáni bevetésén, egy több nemzet gépeiből összeállt kötelék (COMAO) részeként két magyar Gripen is felszállt a Belgium felett kijelölt légtérbe. A gyakorlat intenzitására és méretére jellemző, hogy egy óra leforgása alatt 60 repülőgép emelkedett egymás után a levegőbe!

A két hétig tartó gyakorlat mindegyik napján kapnak feladatot a magyar Gripen-pilóták, így az afganisztáni tapasztalatokkal is rendelkező kollégáiktól harci eljárásokat tanulhatnak el.

A Tiger Meet 2009 első hetének végén a közeli Sanicole repülőtéren nemzetközi repülőnapot tartanak, ahol az egyik magyar Gripen bemutató repülése szintén a program része.

 

 

Kép és szöveg: dr. Toperczer István. o. alezredes