Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híradás nélkül nincs sikeres háború

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 16. 12:27

Szeptember 17., vagyis a Híradók és Elektronikai Szervezetek Napja alkalmából Magyar Honvédség szintű központi ünnepséget szerveztek szerdán az MH Támogató Dandárnál, a fővárosi Maléter Pál Laktanyában. A rendezvényen részt vett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is

165 évvel ezelőtt, 1844. szeptember 17-én, Pesten született meg a 19. század magyar polihisztora, Puskás Tivadar, akinek születésnapja a Magyar Honvédségben a Híradók és Elektronikai Szervezetek napja. Ebből az alkalomból rendeztek szerdán Magyar Honvédség szintű ünnepi állománygyűlés a fővárosban, a Maléter Pál Laktanyában.

1595891419
A rendezvény elején katonai tiszteletadással fogadták az elöljárót, Tömböl László mérnök vezérezredest, a HM Honvéd Vezérkar főnökét, majd felelevenítették Puskás Tivadar életútját. Kitértek találmányaira szabadalmaira, majd szóltak arról, hogy ő volt az, aki a világon az első, a párizsi telefonközpont megnyitása után a magyar fővárosban is megépítette a telefonközpontot.

Elhangzott: Puskás Tivadar nevéhez fűződik a mai rádiózás elődjének, a telefon-hírmondónak a megalkotása, amely elsőként Budapesten kezdett el működni. „Puskás Tivadar a legkimagaslóbb volt azoknak a magyar feltalálóknak a sorában, akik a hang és kép rögzítését, továbbítását tűzték ki célul. Alkotóműhelyt, iskolát teremtett hazánkban, amelynek szellemi kisugárzása máig kihat és követendő példát nyújt az elkövetkező generációknak" – hangzott el az állománygyűlésen.

A Híradók és Elektronikai Szervezetek Napja alkalmából többen elismerésben és jutalomban részesültek. A díjakat Tömböl László mérnök vezérezredes, Juhász István vezérőrnagy, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztályvezetője, Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese és Labádi Lóránt mérnök ezredes, a MH Támogató Dandár törzsfőnöke adták át.

– Egy olyan napot választottak szakáguk ünnepeként, amely egy igazi lángelme, egy örök újító és feltaláló, Puskás Tivadar születésére emlékeztet. Szakmai és emberi szempontból is szerencsés ez a választás, hiszen Puskás Tivadar rövidre szabott életútja méltán lehet példaképe a későbbi utódoknak – kezdte ünnepi beszédét Tömböl vezérezredes, majd hozzátette: a Magyar Honvédség híradó szolgálatának megbízhatósága és felelősségérzete, szakismerete korunk kihívásaiban is megállja a helyét. A hadseregben szolgáló katonák szakértelme és követelménytámasztása nélkül a magyar haderő nem tudná teljesíteni a professzionalitás követelményeit.

A vezérkari főnök hangsúlyozta: híradás nélkül a hadviselés, a konfliktusok, a háborúk sikeres megvívása elképzelhetetlen. A híradás létezett már az ókori rómaiaknál, sőt az őket megelőző korokban is. Csak a hír továbbításának eszköze, módja fejlődött az elmúlt évezredek alatt.

– Biztos vagyok benne, hogy az önök áldozatos munkája hozzájárul a megújult szellemiségű, professzionális

1595891419
Magyar Honvédség állományának helytállásához itthon és külföldön egyaránt. Az önök munkájának is nagyban köszönhető, hogy a Magyar Honvédség küldetését, a magyar társadalom elismeri. S ezzel párhuzamosan a Magyar Honvédség megőrizhette a nemzetközi szerepvállalással kapcsolatos társadalmi elismertségét is – mondta Tömböl László vezérezredes, hozzátéve: eredményes honvédelem tartósan nem létezhet társadalmi támogatás nélkül, míg a társadalmi támogatás nem képzelhető el folyamatos párbeszéd és partnerség fenntartása nélkül.

Tömböl tábornok beszédében kiemelte azt is, hogy az elmúlt években a haderő kisebb lett, de mindez nem jelentheti azt, hogy elszakadva a társadalomtól láthatatlanná váljon. Sőt a jövőben erősíteni kell a társadalmi jelenlétet azzal, hogy a haderő az élére áll a honvédelmi nevelés társadalmasításának. Hiszen a társadalom biztonságérzetének és biztonságkultúrájának színvonala nagyban függ a tudati tényezőktől, amelyek a hazafias honvédelmi ismereteken is alapulhatnak. El kell érni, hogy a társadalom minden rétegében világossá váljék: a honvédelem ügye nemcsak a Magyar Honvédség, nemcsak a katonáknak a feladata, ezt mindenkinek támogatnia kell.

– Folytatni kell azokat a megtervezett folyamatokat is, amelyek a katonai képességek fejlesztését, az emberi kapcsolatok fejlődését, a haderő szellemisége megújítása ügyét viszik előre. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a pénzügyi-gazdasági válság rendkívüli módon megnehezíti az életünket – emelte ki a vezérkari főnök, majd arról beszélt, hogy a nagy előd, Puskás Tivadar munkásságának egyik tanulsága az örök megújulás, a nemzet tagjainak összefogásában rejlő erő jelentősége. Ezekre az értékekre napjainkban is rendkívül nagy szükség van.

Az állománygyűlés a Honvéd Művészegyüttes ünnepi műsorával folytatódott, majd a vendégek koszorút helyeztek el a Maléter Pál Laktanyában található Puskás Tivadar mellszobornál.

1595891419
 

1595891419
 

1595891420
 

1595891420
 

1595891420
 

1595891420
 

1595891420
 

1595891420
 

1595891421
 

1595891421
 

Fotó: Szűcs László