Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar rendőrök az afgán rendőrökért

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2008. szeptember 23. 8:18

A Magyar Rendőri Tanácsadó és Szakértői Kontingens 2007. június óta a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoporttal (MH PRT) együtt tevékenykedik. Az elmúlt héten kezdődött egy nyolc tanulmányi napból álló oktatás a bűnügyi helyszínelési ismeretekből, amely elméleti és gyakorlati foglalkozásokból állt.

A tanfolyamon tizenhét férfi és egy fiatal nő vett részt, aki utóbbi egy éve rendőr. A résztvevő állományt több járás rendőrei közül választották ki, akik mindannyian bűnügyi területen végzik munkájukat.
A Magyarországról érkezett rendőri oktatók a hatékony és eredményes bűnügyi helyszínelés lépéseit igyekeztek megtanítani az afgán rendőrök számára.

A képzés a helyszínelési ismeretek alapjait adta át a helyi rendőröknek, akik a tanfolyamon aktivitás és érdeklődést mutattak az új ismeretanyag iránt.
Miért fontos a bűnügyi helyszínelés? Hogyan kell megközelíteni a bűncselekmény helyszínét, melyek a nyomrögzítés alapvető és elsődleges teendői? Hogyan kell rögzíteni az ujjlenyomatokat különböző felületű tárgyakról? Ilyen és hasonló kérdésekre kaptak választ a tanfolyam során.

Az elméleti előadásokat gyakorlati foglalkozások követték a Pol-e-Khomri Rendőrkapitányságon kialakított képzési helyszínen. Az oktatók egy feltételezett bűncselekmény helyszínét alakították ki, ahol a tanulóknak egy betöréses lopás helyszínét kellett felmérniük és a helyszínen hagyott nyomok alapján megállapításokat tenni az elkövetés menetére.
A tanfolyam vizsgával zárult, majd ezt követően került sor az oklevél-átadási ünnepségre.

Az ünnepségen részt vettek a helyi rendőrség vezetői, az afgán belügyminisztérium összekötője, valamint a PRT parancsnoka is. A rendezvényen – mint a magyar rendőrség adománya – átadásra került négy, korszerű eszközökkel felszerelt bűnügyi helyszínelői táska is, ami hatékony segítséget nyújt az afgán rendőrök számára a rendőri feladataik végzése során.