Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar segítséggel jutnak ivóvízhez

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. július 21. 10:18

Az MH PRT összekötői (LIAISON TEAM) több héttel ezelőtt végrehajtott járőrfeladatuk során mérték fel a Bajgha-völgy járhatóságát és a helyi lakosok számára szükséges projekteket, azok pontos helyszíneit. Miután az MH PRT CIMIC-csoportja megtervezte az ivóvíz-ellátást biztosító beruházást, minden készen állt annak megvalósítására.

Az MH PRT július 15-én tett látogatása alkalmával házigazdáink ismét Khinjan shura vezetője és a nagy tekintélynek örvendő Jalal tábornok voltak. Az eseményen Kovács Sándor őrnagy megbízott törzsfőnök és Török Lajos őrnagy, az S-9 részleg vezetője képviselték az MH PRT-t, míg Baghlan tartományt Razul Khan a tartományi shura vezetője.

Az 1800 méterre a tengerszint felett fakadó hegyi forrás télen –nyáron elegendő vízhozamot biztosíthat a hűs és egészséges ivóvízből a völgyben lejjebb fekvő falvaknak.

Az erre a célra megtervezett mintegy három kilométeres vízvezeték-hálózatnak az első szakaszát fektették le közösen az MH PRT és a helyi lakosok képviselői.

Ez a beruházás a magyar–afgán együttműködés egyik iskolapéldája lehet. A helyi lakosok ásták ki a teljes vízvezetékrendszer nyomvonalát, a magyar fél pedig biztosította a szakmunkát és a szükséges anyagi forrásokat. A projekt várhatóan még ebben a hónapban befejeződik, köszönhetően a közös erőfeszítéseknek.

 

Fotó: Perge Róbert ftőrm.