Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségvédelmi támogatás Koszovóban

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. július 21. 10:06

Az MH KFOR Kontingens missziós szolgálatának befejezéséhez közeledik. A kontingens CIMIC-csoportja utolsó lendületet véve, még a hazautazás előtt újabb projekteket hajtott végre felelősségi területén Djakovica/Gjakovë városában. Ezúttal a szájápolás fontosságát hangsúlyozó, annak megvalósítását támogató adományok kerültek átadásra.

Koszovó nem csak függetlenségét tekintve Európa legfiatalabb állama, de társadalmi összetételét tekintve is a kontinens legifjabb országa, lakosságának 40 százaléka 20 éven aluli. A fiatalok egészséges életmódra nevelése kiemelten fontos az ország számára, gazdasági szempontból elengedhetetlen, hogy életerős, munkára alkalmas nemzedék nőjön fel. Az egészséghez hozzátartozik a száj és a fogak épsége is.

Az MH KFOR Kontingens CIMIC-csoportja éppen ezért támogatta a Djakovica/Gjakovë-i önkormányzattal történt

1595904910
egyeztetés során azt a két lépésből álló projektet, amelyek befejezésére a július 12-i héten került sor.

A Mustafa Bakija Általános Iskolában egy fogorvosi rendelő teljes felújítására és berendezésére került sor, a Hysmi Zajmi Egészségügyi Szakközépiskolában, a fogtechnikai demonstrációs szaktanterem oktatást segítő eszközökkel és anyagokkal gazdagodott a magyar katonáknak köszönhetően.

Az átadáson megjelenő Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka kiemelte, hogy hosszú tervező és előkészítő munka után örömmel vesz részt az átadáson, mert látja a folyamatos fejlődést és tenni akarást az iskolák vezetői részéről. A közös munka, amelyet a magyar katonák, az önkormányzati és iskolai vezetők végeznek egy boldog és békés jövő irányába mutat, ami elengedhetetlen az ország fejlődéséhez.

Silvana Haxhikadrija asszony, a Djakovica/Gjakovë-i Önkormányzat oktatási igazgatója hangsúlyozta, hogy a magyar támogatás minden egyes esetben a legjobb helyre kerül. Az elmúlt öt hónap bizonyította, hogy a célok és az értékrend közös, a jövő nemzedékének támogatása ugyanolyan fontos mindkét fél számára.

1595904911