Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olcsó vadászgép mutatkozott be Farnboroughban

Szöveg: JETfly |  2010. július 21. 9:49

Július 19-25. között rendezik meg az angliai Farnborough Airshow szakkiállítást, melynek keretében minden évben számos érdekes típus mutatkozik be. A rendezvény idén sem maradt kuriózum nélkül, polgári részről például a Boeing két új típusa, a B747-8 és a B787, míg katonai gépek közül a Gripen NG és a JF-17 debütált.

A Chengdu Aircraft és a PAC (Pakistan Aeronautical Complex) együttműködésével készített JF-17 Thunder pénztárcakímélő megoldás a Northrop F-5 és a Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon példányainak leváltására, exportesélyes a szegényebb országokban. Ezért mind pakisztáni, mind kínai részről vadásznak is a megrendelő után, előbbi Egyiptom és Törökország felé kacsintgat, míg a világ legnépesebb országa a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Nigériát, a Fülöp-szigeteket, Srí Lankát, Szudánt és Venezuelát vette célba.

 

Érkezés Farnboroughba

Kína ezt a típust használja fel arra, hogy növelje részesedését a nemzetközi fegyverpiacon, míg Pakisztán főképp a saját gyártósorának költségeit próbálja minél több darabra szétosztani, lejjebb szorítva a gépek darabárát.
Az exportnak két korlátozója lehet: a pénz és Oroszország. Utóbbi szállítja a típus hajtóművét, és a nemzetközi piacon a kínai/pakisztáni típus az orosz MiG-29 közvetlen versenytársa. A két gép tulajdonságai is hasonlítanak, ám a JF-17 sokkal olcsóbb, csupán 10 millió dollár, míg orosz ellenfélért 35 millió dollárt kérnek.

Az oroszoktól való félelem is megoldódik a közel(?)jövőben, készül ugyanis a hazai Guizhou WS-13 Taishan erőforrás. Mondjuk ez a „készül" szó már 10 éve igaz a projektre, ám idén már kézzel fogható eredmény is volt, márciusban megkezdték a tesztrepüléseket a saját fejlesztésű hajtóművel. Azonban a kínai ipar még nincs felkészülve a hazai alternatíva sorozatgyártására, így egy ideig még az orosz segítségre lesznek utalva.