Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőgyakorlaton gyilkolt egy afgán katona

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 21. 9:06

Az afgán biztonsági erők egyik tagja merényletben megölt két amerikai polgári személyt és egy afgán katonát, továbbá megsebesítette a NATO vezette külföldi csapatok egyik tagját kedden az észak-afgán Mazar-e Sharif helyőrségben – jelentette amerikai katonai forrás.

Afgán és NATO-erők még vizsgálják a körülményeket, annyi ismert, hogy a merényletet egy afgán kiképző követte el, akit a biztonságiak lelőttek. A NATO-közlemény szerint lőgyakorlat során kezdett el az afgán kiképző lövöldözni, az azonban nem ismert, hogy találomra vagy szándékosan, valaki ellen irányultak-e lövései.

A NATO és az afgán erők közösen vizsgálják a történteket – jelentette be Mohammed Zahir Azimi afgán katonai szóvivő. Az amerikai áldozatokról nem tudni közelebbit, de köztudott, hogy amerikai polgári személyek szerződéses kiképzőként dolgoznak.

A helyőrségben magyar NATO-alakulat is állomásozik.

A nemzetközi koalíciós erők egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a helyiek kiképzésére annak érdekében, hogy az afgán biztonsági erők mihamarabb saját kezükbe vehessék az ország védelmét. Ugyanakkor a sietős tempó biztonsági kockázatot is rejt: a 2009-es 85 ezerről 2011 októberig 134 ezer főre akarják növelni az afgán hadsereg létszámát és így sikerülhet a táliboknak is beszivárogniuk a hadsereg soraiba. Sokak számára kérdéses az is, vajon megfelel-e a szükséges követelményeknek a katonaság felkészültsége.