Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar tűzoltó Afganisztánban

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. szeptember 23. 11:28

Újabb sikert könyvelhet el az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH-PRT) keretében működő rendőrkontingens, amely az afgán rendőrség képzésében vesz részt Baghlan tartományban. Szeptember hónapban a helyi rendőr-főkapitányságon egy tűzoltási tanfolyamra került sor.

A fentiek alapján azonnal felmerül két kérdés, miért oktatták a rendőröket tűzoltási feladatokra és ezt miért éppen a magyar rendőrök vezényelték le. Az első kérdésre az a sajátos afganisztáni helyzet ad magyarázatot, hogy itt az afgán rendőrök egyben a helyi tűzoltók is. A rend őreinek képesnek kell lenniük a tűzoltási feladatok ellátására és gépjárműbalesetek esetén a műszaki mentésre is.
A második ellentét megszüntetésére pedig szintén volt megoldás, mert az oktató kontingens a tanfolyam levezetésének idejére egy képzett tűzoltó szakemberrel bővült, Dr. Cziva Oszkár tű. mk. ezredessel, aki a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Tűzoltási Mentési és Katasztrófaelhárításí Főosztály vezetője.

Cziva ezredes már nem először járt Afganisztánban és nem ez volt az első alkalom, hogy a helyi rendőröknek kiképzést vezényelt le. A tavalyi évben már szintén járt Baghlan tartományban és akkor egy műszaki mentési tanfolyamon oktatta a rendőrség állományából műszaki mentési és tűzoltási feladatokra kijelölt személyeket. Az egy évvel ezelőtti kurzuson a résztvevők a műszaki mentési feladatokkal, az ehhez szükséges eszközök kezelésével és a sérültek kimentésével ismerkedtek meg.

 

A mostani képzésen a tavalyi ismeretek felelevenítése mellett, elsősorban a tűzoltási feladatokra történő felkészülés kapott szerepet. A rendőrség kijelölt tűzoltó alegységének tagjai a tűzoltás biztonsági rendszabályait ismerték meg, valamint a tűzoltóeszközök megbízható és hatékony kezelését sajátították el.
Az oktatás mellett a technikai eszközrendszer feljavítása is cél, amelyben szintén segítséget nyújt az MH PRT. Az elmúlt időszakban a magyar kontingens meghibásodott eszközök javításával és új eszközök beszerzésével is segítette a rendőrséget a tűzoltási feladatok ellátásában.

A jövőben is fontos feladatnak tekinti az újjáépítési csoport az afgán rendőrség, illetve az azon belül működő tűzoltó alegységek képzését, valamint további technikai felszerelésekkel kívánja biztosítani hatékony működésüket.

 

Fotó: László Tamás r. alezredes