Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Magyar vagyok”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. március 7. 14:58

A verseny témája megjeleníti a hősiesség, bajtársiasság és a hazafiasság fogalmát, melyek a honvédség és a katonaélet sajátjai is – hangzott el a „Hazafias költészet a magyar irodalomban” elnevezésű szavalóversenyen. A Honvédelmi Minisztérium támogatásának köszönhetően a résztvevő közel kétszáz fiatal idén a Stefánia Palotában szavalhatott.

20240306_Orszagos_Szavaloverseny_SZK_16 copy_

A több mint negyedévszázados múltra visszatekintő megmérettetést először szervezték meg az idei esztendőben a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, melynek köszönhetően igazán méltó helyen, a budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban szavalhattak a résztvevő fiatalok március 6-án.

„Kevés olyan nemzet van, melynek olyan gazdag hazafias költészete van, mint a miénk! A verseny témája mind eszmeiségében, mind érzelemvilágában megjeleníti a hősiesség, bajtársiasság és a hazafiasság fogalmát, melyek a honvédség és a katonaélet sajátjai is. A hazafias nevelés a jövő kulcsa, így célunk és feladatunk is ezen alapvető értékek átadása” – hangsúlyozta köszöntőjében Aranykovács Andrea, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály kulturális és társadalmi kapcsolatok osztályvezetője.

„Magyar vagyok” – Petőfi versbe foglalt büszke kijelentése több teremben is zengett, hiszen számos korosztály választott a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának híres költeményei közül a szavalóverseny döntőjére. Igen sikeresen: a nyolc kategóriába sorolt eddigi legnagyobb létszámú, 185 fős mezőny versenyzői közül hárman is első helyezést értek el a forradalmár verseivel.

20240306_Orszagos_Szavaloverseny_social_SZK_m

A nap folyamán a klasszikusok mellett – úgymint József Attila, Márai Sándor és Reményik Sándor versei –, számos kortás művet is hallhatott a színművészekből, írókból, előadóművészekből és elismert pedagógusokból álló szakértő zsűri.

A Budapest XVIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium által szervezett verseny magas színvonalát megannyi tematikus program is erősítette, úgymint a Honvéd Férfikar és az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar előadásai, a Budapesti Műszaki SZC Than Károly Ökoiskola és Technikum növendékeinek önvédelmi bemutatója, illetve az MH Sportszázad katonaolimpikonjainak kitelepülése. A fiatal szavalók között nagy sikert aratott a robotkutya, illetve toborzók által biztosított airsoft szimulátor is.

A győztesek:

  • 5. évfolyam: Mészáros Lili Dóra (Fazekas János Ált. Isk., Tata),
  • 6. évfolyam: Magyar Szofia (Baksay Sándor Ref. Isk., Kunszentmiklós),
  • 7. évfolyam: Petrik Lili Kincs (Reguly Antal Német Nemz. Ált. Isk., Zirc),
  • 8. évfolyam: Nagy Sándor Szabolcs (Széchenyi István Ált. Isk., Szigethalom),
  • 9-10. évfolyam, A: Dervalics Vanda (Surányi Endre Technikum, Ózd) és Józsa Emese (Petrik Lajos Technikum, Budapest),
  • 9-10. évfolyam, B: Kálmán Bálint (József Attila Gimn., Monor),
  • 11-12. évfolyam, A: Karsay Vivien (Erzsébetvárosi Isk., Budapest),
  • 11-12. évfolyam, B: Kiss Gergő (Bercsényi Miklós Technikum, Győr).
Címkékkultúra