Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország sorsáról Magyarországon kell dönteni

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv, Kormány Gábor |  2023. október 26. 21:15

„Egy nemzet 1956-ban sok év keserű diktatúrája után találkozott a szabadsággal, bátran és félelem nélkül mondta ki az igazságot, és újra a saját kezébe vette a sorsát” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az ’56-os mosonmagyaróvári sortűz hatvanhetedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a város Gyász téri emlékművénél, október 26-án.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: október huszonharmadika ünnep Magyarországon, és mindenhol, ahol magyarok élnek. „Az újjászületésének napja, amikor az évtizedes terror, nyomor és megfélemlítés után mindenkiről lepattantak a félelem bilincsei és a szabadságban egymásra találtak az összetartozásuk erejét újra felfedező emberek” – fogalmazott.

„Október huszonhatodika gyásznap. Gyásznap Mosonmagyaróváron és mindenütt, ahol számon tartják a magyar szabadság ügyét” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, hozzátéve: a sortűz napja „a maga kegyetlen őszinteségével mutatja meg minden esztendőben, hogy milyen fontos és értékes a szabadság.”

01_DSF2173

A tárcavezető emlékeztetett: a szovjet megszállás alatt 1956-ot be lehetett zárni a közgondolkodás kazamatáinak legmélyebb és legsötétebb zugaiba, azok közé a dolgok közé, amikről nem lehet, nem szabad, mert veszélyes beszélni. Hozzátette: „1956 nagy tanulsága, hogy Magyarország sorsáról Magyarországon kell dönteni. Azért állhattunk mindig a megszálló birodalmak sírjánál, mert nem adtuk fel a szabadságunkat és mindig képesek voltunk, vagyunk és leszünk küzdeni. Küzdeni, hogy megteremthessük a magunk szabad világát, mindig úgy, ahogy lehet.”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette: ha fegyverrel kell harcolni, akkor tesszük ezt fegyverrel, ahogy a szabadságharcosok tették, de ott van még többek között a kultúra, a sport és megannyi más terület. „A legfontosabb terep mégis az emlékezés. Az elnyomás idején rejtőzködni kellett, mert emlékezni veszélyes volt. Mosonmagyaróváron a rendszerváltoztatás idején az egykori áldozatok vették a hátukra az emlékezést, 1956 és a magyar szabadság ügyét” – hangsúlyozta zárógondolataiban a honvédelmi miniszter.

KRMN9841

Az ünnepi beszéd után Kapui Jenő római katolikus plébános mondott imát az áldozatokért, illetve a túlélőkért, amelyet a Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium diákjainak ünnepi műsora követett.

Az esemény zárásaként az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred katonáinak közreműködésével a rendezvényen részt vevő Rieger Tibor szobrászművész által készített Golgota szobornál koszorút helyezett el – mások mellett – Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere és alpolgármestere, dr. Iváncsics János, valamint Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnöke.