Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon járt a NATO vezénylő zászlósa

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 21. 13:39

Bogdán Tibor törzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósának meghívására március 18-20 között hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodott Command Sergeant Major Michael Bartelle, a NATO SHAPE Szövetséges Műveleti Parancsnokságának vezénylő zászlósa.

Látogatásának fő célja volt a Magyar Honvédség rangidős tiszthelyetteseivel való találkozás, melynek során eszmecseréket folytatott a különböző vezetési szinteken szolgáló vezénylő zászlósokkal, szakasz-tiszthelyettesekkel. Kiemelten fontosnak tartotta a további munkakapcsolatok erősítését a kölcsönös tisztelet és bizalom jegyében.

CSM Bartelle-t fogadta Havril András vezérezredes, HM Honvéd Vezérkar főnöke is. E megbeszélés során Havril tábornok méltatta a magyar tiszthelyettesi kar eddigi munkáját, valamint további támogatásáról biztosította a SHAPE ACO vezénylő zászlósát

A hivatalos látogatás során a NATO SHAPE vezénylő zászlósa látogatást tett Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison, ahol fogadta Dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagy, az alakulat parancsnoka. Ezt követően Sashalmi Zoltán törzszászlós, az MH KKB vezénylő zászlósa tájékoztatta a vendéget az alakulat fő feladatairól, rendeltetéséről, szervezetéről. A MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola képviseletében Bogya Sándor főtörzsőrmester tájékoztatta a delegációt az intézmény feladatrendszeréről, valamint a tiszthelyettes képzési rendszerről.

A látogatás második napján CSM Bartelle Székesfehérváron folytatott megbeszéléseket. Az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának képviseletében Hazuga Károly vezérőrnagy, parancsnok helyettes udvariassági látogatáson fogadta a vendéget, ezt követően Zsótér János főtörzszászlós, MH ÖHP vezénylő zászlós adott tájékoztatást a parancsnokság és alárendeltjeinek feladatairól, a szervezet struktúrájáról, valamint a Tiszthelyettes Támogató Csatorna tevékenységéről.

A székesfehérvári megbeszéléseket követően a delegáció a látogatást tett az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A

tatai programban elsőként Huszár Attila zászlós, a dandár vezénylő zászlósa mutatta be a tiszthelyettesi és legénységi elhelyezési körleteket, melyek színvonala nagy benyomást tett a vendégre. Ezt követően Huszti András dandártábornokkal, az alakulat parancsnokával takálkozott a vendég.

A dandárnál tett látogatás végén Command Sergeant Major Bartelle tájékoztatót tartott a „2008 A Tiszthelyettesek Éve a NATO-ban" programról. Kiemelte: olyan eseményeket, tiszthelyettesek által végrehajtott kiemelkedő tetteket kívánnak a NATO médiában megjelentetni, melyek alátámasztják a tiszthelyettesi kar szerepét a Szövetség küldetése megvalósításában. Hozzátette, el kell juttatni mindenkihez a jó hírt is, meg kell mutatni az egyes nemzetek katonáinak tevékenységét a szövetségen belül.

CSM Bartell elmondta: tapasztalatai szerint a magyar tiszthelyettesi kar szervezett, hatékony és nagyon jó úton halad előre.