Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a tavaszi CIMIC-alaptanfolyam

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 21. 13:31

Március 3–13. között a Magyar Honvédség Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központban (MH CKELMK) CIMIC-alaptanfolyamot tartottak. A tanfolyam különlegességét az a tény adta, hogy – első alkalommal – civil szervezetek képviselői is részt vettek rajta.

A tanfolyamon katonai oldalról az MH CKELMK, valamint a társszervezetek állományának 9 tiszt, tiszthelyettes, illetve egy civil hallgatója, míg a „másik" oldalról a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat képviseletében 8 civil hallgatója vett részt.

A tanfolyam első felében a résztvevők előadásokat hallgattak egyebek mellett a különböző projektek tervezéséről, tárgyalástechnikai és tolmácskezelési fogásokról, továbbá a már missziót megjárt kollégák számoltak be arról, hogy az egyes műveleti területeken – például Koszovóban és Afganisztánban – milyen tapasztalatokat szereztek a CIMIC gyakorlati megvalósítása során. A tanfolyam második fele az elméleti tudás „aprópénzre" való váltásával telt el: a résztvevők helyzetgyakorlatok (például: CIMIC center működtetése, tárgyalás) során bizonyíthatták képességeiket.
Emellett remek lehetőség nyílt arra, hogy mind a civilek, mind a katonák mélyebb betekintést nyerjenek egymás szervezeteinek filozófiájába és munkamódszereibe.