Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Malajzia megkapta első tengeralattjáróját

Szöveg: Háború Művészete |  2009. szeptember 7. 10:53

2009. szeptember 4-én ünnepélyes keretek között vehette át első tengeralattjáróját Malajzia. A jeles eseményen az ország elöljárója beszédében kifejtette, hogy a tengeralattjáró megvásárlása számít a kormány eddigi legnagyobb lépésének az ország fegyveres erejének megerősítésében.

A KD Tunku Abdul Rahman névre keresztelt hajó 54 napos út után érkezett meg Franciaországból, érintve Jeddah Djibouti és Cochin városokat.

A tengeralattjáró ünnepélyes megérkezése mérföldkövet jelentő esemény Malajzia történelmében, az ország vezető tisztségviselői népes közönség kíséretében tették tiszteletüket a hajó megérkezésénél. Malajzia még 2002-ben rendelt meg két darab Scorpene-osztályú, dízel-elektromos tengeralattjárót, 900 millió dollár értékben. Megépítésükön a francia DCNS, illetve a spanyol Navantia dolgozott.

A második Scorpene az előzetes tervek szerint jövő évben érkezhet meg Malajziába. A maláj király beszédében arra is kitért, hogy a két Scorpene beszerzésével nem szeretnének feszültséget kelteni a térségben. Fő céljuk a maláj királyi haditengerészet megerősítése volt.