Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hirdetők kezébe került az adatbázis

Szöveg: Háború Művészete |  2009. szeptember 7. 10:11

A japán rendőrség letartóztatta a szárazföldi erők egy tisztjét, aki ellopta 140 ezer katona, vagyis gyakorlatilag az ország szárazföldi csapatainak állományába tartozó minden katona adatait, és azokat átadta egy civil üzletembernek.

A vizsgálat jelenlegi állása szerint az adatbázis neveket, a hozzátartozó rendfokozatokat, egység, alegység megnevezéseket, címeket és egyéb, a szolgálattal összefüggő információkat tartalmaz.

Yasunari Tokunaga, a letartóztatott 46 éves százados, a Japán délnyugati részén található Kagoshima prefektúrán teljesített szolgálatot. Tokunaga bevallotta a cselekményt, a rendőrök most azt vizsgálják, hogy kapott-e anyagi ellenszolgáltatást a százados az adatokért cserébe. A vizsgálatok július közepén kezdődtek, amikor a japán védelmi minisztériumot arról tájékoztatták, hogy találtak egy CD lemezt, amelyen a szárazföldi erők tagjairól szóló információk voltak. Korábban a szárazföldi erők állományából többen panaszkodtak arra, hogy üzleti jellegű telefonhívásokat kaptak.

Kétségtelenül ez volt a legnagyobb személyes információk kiszivárogtatása a fegyveres erőket illetően, azonban ennek ellenére sem gondolják azt, hogy kémkedés állna a háttérben. A vizsgálat szerint reklámkampányokban használták fel a megszerzett adatokat.

Ez nem az első ilyen jellegű eset a japán fegyveres erők kötelékében. 2007-ben egy tengerésztiszt másolt le bizalmas információkat az amerikai Aegis rendszerről, amivel a japán haditengerészet hadihajói is rendelkeznek, és a másolatot barátainak adta át. A lopott információk birtoklásában és terjesztésében 38 személy volt érintve. A tengerésztisztet elítélték, néhány tisztviselőt pedig lemondásra szólítottak fel.