Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Malajzia orosz rakétákat vásárolt

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. április 22. 19:23

Malajzia 35 millió dollár értékben vásárolt orosz, RVV-AE (R-77) – NATO kódja: AA-12 Adder ‑ típusú, levegő-levegő osztályú rakétákat. A rakéták vásárlásáról szóló szerződést a Defence Services Asia 2012 (DSA-2012) fegyverzettechnikai kiállítás keretében írták alá Kuala-Lumpurban, közölte Nyikolaj Dimidjuk a „Roszoboronexport” igazgatója.

A rakéták első példányai 2012 végéig érkeznek meg az ázsiai országba. Dimidjuk hozzátette, hogy a rendelés első részletének átadására általában a szerződés aláírását követő hat-kilenc hónapon belül kerülhet sor.
A rakéta hagyományos aerodinamikai elrendezésű, szokatlanul kis fesztávolságú stabilizátorokkal, a törzs végén behajtható rácsvezérsíkokkal, amelyek fémházba szerelt, rácsozottan elrendezett pengeszerű lemezekből állnak. Ez a kialakítás csökkenti az induló tömeget, nagyobb lesz a kormányfelület, ez pedig nagyobb manőverezőképességet biztosít.

Az R-77 rakéta tehetetlenségi navigációs rendszerrel, valamint aktív és passzív önirányítási rendszerrel van felszerelve, amely képes pályakorrekciót végrehajtani. Aktív zavarás észlelésekor a rakéta automatikusan passzív üzemmódba vált és a zavarforrás felé orientálódik. Az R–77 volt a Szovjetunió első olyan levegő-levegő rakétája, amely a „tüzelj és felejtsd el" irányítási elvet alkalmazásával készült. Mivel a rakéta nagy hasonlóságot mutat az amerikai Amraam rakétákkal ezért nyugaton az Amraamszkij „becenevet" kapta.

R-77 indítása Szu-30MK repülőgépről