Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maliba készülnek

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 15. 7:15

Az Európai Unió Mali Kiképző Misszió (European Union Training Mission in Mali - EUTM Mali) egyéni - azaz törzs, valamint kiképzői - beosztásaiba tervezett katonák részére tartottak békeműveleti felkészítést Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban, február 21. és március 11. között.

20220311-eutm-mali (11)

Az első és második héten tartott angol nyelvi felkészítés során egyebek mellett elsajátították a járőrözéssel, a megfigyelő pont üzemeltetésével, az elsősegélynyújtással, valamint az angol nyelvű rádió hírváltással kapcsolatos nyelvi ismereteket.

A harmadik hét az egyenruhások részére misszió-orientált, hadszíntér-specifikus felkészítést nyújtott. Tájékoztatást kaptak a régió katonaföldrajzáról, a műveleti területen jellemző vallási, kulturális különbségekről, az esetleges biztonsági kockázatokról, a veszélyek kezeléséről, valamint a térség közegészségügyi és járványügyi helyzetéről. A leendő békefenntartók mindemellett részt vettek médiakezelési, tárgyalástechnikai, valamint elektronikus információ- és dokumentumvédelemről szóló előadásokon, pénzügyi, biztosítási és vámtájékoztatón, valamint elsajátították a vezetéstechnika szabályait.

Képzésük során megismerkedtek a fogvatartás során alkalmazandó viselkedési szabályokkal is. A tanfolyam részeként külszolgálati tapasztalatokkal rendelkező katonák osztották meg élményeiket és hasznos tanácsokkal látták el a felkészülőket.

A képzés zárásaként Kiss Róbert ezredes, a központ parancsnoka adta át a tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket.