Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mályi-tóban búvárkodó táborlakók

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. augusztus 4. 18:01

Kalandokkal teli táborozást szervezett az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred a honvédelmi búvártábor augusztus első hetében megrendezett második turnusának, Szentesen.

A búvárkodás elméleti hátterével, majd a gyakorlati elemeivel harmincegy gyermek ismerkedett meg a szentesi búvár tematikájú honvédelmi táborban. Erdei Kálmán hadnagy, táborparancsnok-helyettes elmondta: „A fokozatosság elvét tartjuk szem előtt, tehát először úgynevezett védett vízben, vagyis medencében merülnek és csak ezt követően kerülhet sor a nyíltvízi merülésre.”

Erdei hadnagy hozzátette, hogy a merülések előtt természetesen elméleti oktatáson vettek részt a diákok, ahol megtanulták a merülés lépéseit és megismerkedtek a búváreszközökkel. A tábor alapfeltétele volt, hogy a diákok rendelkezzenek érvényes sportorvosi igazolással, ami alátámasztja azt, hogy alkalmasak a búvárfelszereléssel végrehajtott nyíltvízi merülésre. Utóbbi eseményre a Miskolc közeli Mályi-tóban került sor.

A bányató kedvező helyszín az első merülésre, ugyanis egy mesterséges rézsű miatt fokozatosan mélyül a víz, így a résztvevőknek marad ideje felkészülni a teljes elmerülésre. A diákoknak arra is jutott idejük, hogy megcsodálják a vízi élővilágot, miután a nevét Mályi településről kapott helyi tó rákok, halak és vízi növények élőhelye.

A fiatalok a búvárkodás mellett megismerkedtek a katonai alaki fogásokkal, járőrversenyt rendeztek számukra, lövészetet és fegyverismeretet tanultak, valamint elsajátították az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket a táborban töltött napjaik során.