Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maoista lázadók okozták az indiai vonatbalesetet?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 29. 18:16

Száztizenöt holttestet emeltek ki közép-európai idő szerint szombat délutánig az Indiában péntekre virradó éjjel kisiklott és tehervonattal ütközött személyvonat roncsai közül – jelentette be Srikumar Muherdzsi polgári védelmi államminiszter. Az egymásba rohant vonatok roncsainak szétvágása és átvizsgálása még szombaton is tartott, több mint 30 órával a szerencsétlenség után.

Hivatalos közlés szerint eddig összesen 149 sérültet szállítottak kórházba. Az indiai sajtó ugyanakkor kétszáznál is több súlyos sérültről tud.

Van olyan vagon, amelyet a mentőalakulatok még nem nyitottak fel, s abban újabb holttestek lehetnek. A mentést hátráltatják a szerencsétlenség színhelyét ellepő legyek és a bűz, amely a párás hőségben bomlásnak indult tetemekből árad.

A szerencsétlenségben egy Kolkatából (Kalkutta) Mumbaiba (Bombay) tartó, utasokkal zsúfolt expresszvonat siklott ki. A szerelvény 13 kocsija a másik sínpárra zuhant, ahol egy szemből érkező tehervonat beléjük rohant.

A kormány szerint a tragédiát terrorcselekmény okozta, amelyet szélsőbaloldali maoista lázadók követtek el. Az indiai vasúttársaság vezérigazgatója pénteken azt mondta, hogy a gyorsvonaton pokolgép robbant. Mások viszont azt állították, hogy a lázadók feltehetően a síneket rongálták meg.

Egy maoista lázadók által támogatott csoport, a Népi Bizottság a Rendőrségi Atrocitások ellen (PCPA) szóvivője a PTI indiai hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta, hogy bármi közük lenne a történtekhez. A PTI korábban azt írta, hogy a csoport magára vállalta a vasúti szabotázscselekmény elkövetését.

Nyugat-Bengál köztudottan egyik fellegvára a maoista lázadóknak, akik több mint harminc éve küzdenek India számos térségében földért, munkáért, a földművesek és általában a szegények jogaiért. Az újdelhi belügyminisztérium adatai szerint a 28 indiai szövetségi államból 20-ban vannak jelen, és mintegy 10-20 ezerre tehető harcosaik száma. Több ezer ember halálát okozták az utóbbi néhány évben.

Az indiai vasúttársaság vezetői bejelentették, hogy a következő négy napban, a maoista lázadók meghirdette általános sztrájk kezdetéig nem közlekednek a vonatok Nyugat-Bengálban.