Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már 200 NATO-katona veszett oda idén Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 18. 6:30

Idén már kétszáz NATO-katona vesztette életét afganisztáni hadműveletekben: a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) ezzel a legsúlyosabb időarányos veszteségét szenvedte el a harcok több mint nyolc évvel ezelőtti kezdete óta – derült ki a francia hírügynökség hétfőn közölt összesítéséből.

Az áldozatok számának növekedése azt mutatja, hogy a muzulmán tálib lázadók tevékenysége olyan időszakban erősödik, amikor újabb NATO-erők érkeznek erősítésként az országba.

A veszteségmérleg két olasz katonának a nyugat-afganisztáni Herát tartományban hétfő reggel bekövetkezett halálával lépte át a kétszázas határt. A két katona életét egy út mentén elhelyezett, házilagos készítésű robbanószerkezet oltotta ki.

Az idei kétszázas emberveszteséggel szemben tavaly január és május vége között 119 NATO-katona halt meg Afganisztánban.

A múlt évben a nemzetközi erőknek összesen 520 katonája esett el – ez volt a legnagyobb éves veszteségük azóta, hogy 2001 végén megdöntötték a vallási fanatikus tálibok rendszerét. Tavaly nyár óta a nemzetközi erőknek naponta átlagosan egy-két katonájuk esik el.

Az ISAF veszteségei annak ellenére nőnek, hogy az Egyesült Államok új stratégiájának megfelelően csapaterősítést küldenek Afganisztánba: a nemzetközi erők létszáma nyáron 130 ezer főről közel 150 ezerre nő, több mint kétharmaduk amerikai lesz.

A nemzetközi erők nagyszabású offenzívára készülnek a déli Kandahár tartományban, a tálibok fellegvárában. A Hilmend tartománybeli Mardzsa város bevételére februárban az afgán erőkkel közösen indított offenzíva már jelezte, hogy a tálibok megőrizték csapásmérő képességüket. A lázadók kedvenc fegyverükből, a házilagos készítésű aknákból több százat telepítettek, az amerikai tengerészgyalogosok pedig kiábrándultan tapasztalták, hogy a felkelők néhány órával azután ismét robbanószerkezeteket telepítettek, hogy a NATO tűzszerészei aknamentesítettek egy utat.

Fegyveresek múlt vasárnap Kunár tartományban megöltek egy ismert muzulmán papot, Rahmán Gult – valamint két családtagját -, aki a béke és a stabilitás fontosságát hirdette. A gyilkosság elkövetőjeként senki sem jelentkezett, de a tálibok gyakran szemelnek ki célpontul olyanokat, akik szembehelyezkednek az iszlám hitnek azzal a radikális értelmezésével, amelyet a lázadók magukénak vallanak.