Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már közel ezren jelentkeztek területvédelmi tartalékosnak

A Bálna új toborzóirodájában hosszabbított nyitvatartással várják az érdeklődőket hétköznap és szombaton

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. július 19. 19:44

A június 17-én indult területvédelmi tartalékos toborzókampány nagy sikernek örvend, az eddigi 1400 érdeklődőből 950-en jelentkeztek tartalékos szolgálatra, akik közül kétszázan már meg is kezdték alapkiképzésüket – mondta el Havasi Gergő szakaszvezető az M1 „Ma reggel” című műsorában. Az MH 2. Sportszázad katonasportolója Rajczi Péterrel, a közelmúltban tartalékos szolgálatot vállaló egykori válogatott labdarúgóval együtt volt az adás vendége.

20240719_Rajczi_Havasi_M1 (2)

Rajczi Péter számos indíttatásból, új kihívásokat keresve vállalkozott a tartalékos katonai szolgálatra. A Szeretem, megvédem! toborzókampány felhívására szolgálatot vállaló egykori válogatott labdarúgó elmondta, elsősorban érzelmi alapon döntött a szolgálatvállalás mellett, miután apai nagyapja a Magyar Királyi Honvédség tüzértisztjeként, illetve járási leventeparancsnokként szolgált.

Szintén fontos mozgatóerőt jelentett, hogy az aktív labdarúgó pályafutása után olyan kihívást szeretett volna, amivel példát tud mutatni a társadalom tagjainak. A magyar élvonalbeli labdarúgó bajnokság egykori gólkirálya jelenleg az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóaljnál vesz részt az egységes alapkiképzésen. „Az első két hét fizikai felkészítéssel telik, amelynek során a kiképzők fizikálisan és mentálisan egy szintre hozzák az állományt, ezt követi az egységes alapkiképzés” – fűzte hozzá.

Havasi Gergő szakaszvezető a reggeli adásban elmondta, tartalékos katonának bárki jelentkezhet, aki magyar állampolgár és van bejelentett lakcíme az országban, elmúlt 18 éves, cselekvőképes és büntetlen előéletű. Emellett szükséges, hogy rendelkezzen alapfokú iskolai végzettséggel és érezze magában az elhivatottságot a haza szolgálatára. Hozzátette: többségében fiatalok jelentkeznek, de természetesen nyitva áll a kapu az idősebb korosztály előtt is.

tartalékos

A szerződéses és a tartalékos szolgálati viszony közötti különbséggel kapcsolatban Havasi Gergő kiemelte, hogy amíg egy szerződéses katona a Magyar Honvédség aktív tagjaként a hét mindennapján végzettségének és képzettségének megfelelő szolgálatot teljesít, addig a területvédelmi tartalékos készenlétben áll és várja, hogy egy előre egyeztetett időpontban behívják. „Amennyiben ez megtörténik, akkor a területvédelmi tartalékosok elsősorban a határvédelemben, toborzásban, honvédelmi oktatásban, ipari- és természeti katasztrófák elhárításában vagy akár megelőzésében kapnak szerepet” – közölte az adásban.

A juttatásokkal kapcsolatban elhangzott: a területvédelmi tartalékosok a szerződésük aláírásakor egyszeri bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjat kapnak, majd évi bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat. Emellett létezik egy ajánlási bónusz is, amit akkor kap meg a tartalékos, ha hoz magával újabb jelentkezőt, aki szintén elvégzi az alapkiképzést. Ennek az összege bruttó 500 ezer forint, s háromszor lehet vele élni egy évben.

„Aki tartalékos katonai szolgálatra szeretne jelentkezni, az legegyszerűbben az iranyasereg.hu/tartalekos weboldalon teheti meg, de akik személyesen tájékozódnának, azok a vármegyeszékhelyeken felkereshetik a toborzóirodákat, az ország minden pontján jelent vagyunk” – tájékoztatott a műsorban Havasi Gergő. A szakaszvezető hozzátette: a Bálna Honvédelmi Központban Budapesten új központi toborzóirodát nyitottak, ahol hosszabbított hétközi és szombati (9–14 óra) nyitvatartással várják a jelentkezőket. Ismertette: az „Érdekel” gombra kattintva három adatot kell megadni a jelentkezési oldalon, amely automatikusan generál egy felhasználói profilt, a toborzók pedig a megadott telefonszámon felhívják az érdeklődőket.

A teljes televíziós beszélgetést itt lehet megtekinteni.