Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Más a terep, mint otthon

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. június 1. 15:59

Köves, kavicsos folyómedrekben, meredek hegyoldalakon, erdős területeken gyakorolnak a főként az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának állományába tartozó magyar katonák olasz és szlovén kollégáikkal. Az olaszországi Gemona környékén az Európai Unió Harccsoportja (EU HCS) végső megmérettetésére, a zárógyakorlatra készül.

1595936707
Az olasz, szlovén és magyar katonákból álló század második hete gyakorolja feladatait az artegnai gyakorlótéren. A műveleti század első szakaszának parancsnokától, Tóth Sándor főhadnagytól megtudtuk: az elmúlt napok kiképzései jó alkalmat adtak arra, hogy a különböző nemzetek katonái – például az épületharcászati feladatok során – egymástól új taktikai elemeket, mozdulatokat, technikákat tanuljanak, majd a közös begyakorlások során ezeket összecsiszolják. A szakaszoknak volt alkalmuk gyakorolni a konvojbiztosítást, az ennek során kialakuló harcérintkezést, valamint a feltételezett háborús övezetben a kulcsfontosságú személyek kísérését, védelmét.

„Az egyik mozzanat során a szakasz egy része az úgynevezett külső gyűrűben lévő épületet közelítette meg, így biztosítva azt, hogy a többi katona az objektumot biztonságosan elfoglalja és ott feladatait végrehajtsa. Így a behatoló állománynak «csak» azzal kell foglalkoznia, hogy az épületben vagy annak környékén lévő ellenséges erőket harcképtelenné tegye" – mondott egy példát Tóth főhadnagy a végrehajtott feladatok közül.

A venzonei gyakorlótéren is folyamatos a munka: többek között szakasz- és századkötelében járőrözési feladatokat, a három nemzet harci járműveivel közösen pedig a közúton való folyamatos haladást gyakorolták a katonák. Vastag Gábor százados, az EU HCS lövészszázadának parancsnoka elmondta: a venzonei és artegnai gyakorlótér sajátosságai új kihívások elé állították a magyar katonákat, hiszen a kiszáradt folyómedrek, a sziklatörmelékkel, kövekkel teli területek és a meredek hegyoldalak csak a gyalogos végrehajtást teszik lehetővé.

1595936707
A támogató szakasz is a hazaitól eltérő terepen gyakorolhatja irányzói feladatait, a szakasz- és századparancsnokok pedig a magyar katonák által eddig még nem használt, az olasz hadseregben rendszeresített UH–1 helikopteren hajtották végre az átcsoportosítást.

Vastag Gábor századostól azt is megtudtuk: az olasz aknavetőszázaddal is hajtottak végre közös feladatot, amelynek során azt gyakorolták, hogyan kell más nemzetek katonáitól tűztámogatást kérni. Az olasz−szlovén−magyar szakaszokból álló század éles lőgyakorlaton is részt vett az elmúlt napokban, itt a nemzetek katonái megismerkedhettek a három részt vevő ország hadseregében használt fegyverekkel.

A századparancsnok beszámolójából kiderült, hogy a vegyes század hosszú távú vezetési gyakorlatán csaknem harminc olasz−szlovén és magyar harci járművel, több mint száznegyven fővel úgynevezett oszlopmenetben, rendőri felvezetéssel haladtak el Molino Rainistől az onnan hatvan kilométerre található Cellina Meduna településig.

 
1595936707
 
1595936708

 
 Fotó: A szerző felvételei