Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maverickek az Emirátusoknak?

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 7. 7:21

Médiaértesülések szerint a Raytheon a Foreign Military Sales keretein belül megbízást kapott az Amerikai Egyesült Államok légierejétől egy 170 millió dolláros szerződés megkötésére, amely AGM-65D és AGM-65G2 Maverick levegő-föld infravörös irányítású rakéták legyártását tartalmazza az Egyesült Arab Emirátusok (UAE) részére.

Az AGM-65 rakéta a Sivatagi Vihar (Desert Storm) hadműveletekben már bizonyított. A Maverick rakétákat három verzióban gyártják, így megkülönböztetünk TV-irányítású, infravörös-irányítású (IIR), valamint lézer-irányítású rakétákat. Az infravörös irányítású rakéták nagy találati valószínűséggel rendelkeznek éjszaka és rossz időjárási körülmények között is, valamint függeszthetőek, úgy az Egyesült Arab Emirátusok F-16-os repülőgépeire, mint még számos más, szám szerint 24 db repülőgép típusra is.

Az AGM-65D és AGM-65G2 rakéták infravörös keresőfejei a céltárgy által kibocsátott hő alapján alkotnak képet és közvetítik azt a kabinban lévő kijelzőn keresztül a pilóta számára. Célkövető üzemmódban a szoftver képes arra, hogy megkülönböztesse a céltárgyat az ellenséges cél által kibocsátott különböző infracsapdáktól.

Az AGM-65D rakéta egy körülbelül 56 kilogrammos, míg az AGM-65G megközelítőleg 136 kilogrammos harci résszel rendelkezik, amelyet jóval nagyobb, megerősített páncélzattal ellátott célok leküzdésére fejlesztettek ki.

Az AGM-65 Maverick rakéta 33 ország légierejében, haditengerészetében és tengerészgyalogságánál lett rendszeresítve. Több mint 69.000 ilyen típusú rakétát gyártottak le napjainkig, amelyekből több mint 6000 darabot lőttek el harcban 93%-os találati valószínűséggel.