Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

McChrystal egy év alatt visszaszorítaná a tálibokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 9. 7:13

Az Egyesült Államok egy éven belül visszaszorítja a tálibokat és teljesíti küldetését Afganisztánban, ez azonban tagadhatatlanul nehéz és költséges lesz – mondta Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi haderő parancsnoka kedden Washingtonban.

“Teljesíteni tudjuk és fogjuk ezt a küldetést" – szögezte le egy kongresszusi meghallgatáson McChrystal, aki korábbi, augusztusi jelentésében úgy értékelte a helyzetet, hogy több tízezres csapaterősítés nélkül az amerikai küldetés kudarccal végződhet.

A tábornok szerint jövő év végére nyilvánvaló lesz, hogy a Barack Obama elnök által elrendelt 30 ezer fős erősítésnek köszönhetően a tálib felkelés kifullad. Hozzátette, 2011 nyarára az afgán nép számára az is világos lesz, hogy a lázadók nem nyerhetnek, így a kormány mögé állhat. Értékelése szerint az afgán lakosság nem megszállókként tekint az amerikaiakra.

McChrystal felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy 2011 júliusában megkezdődhessen az amerikai csapatok kivonása – ahogy ezt Obama kijelölte -, fokozni kell az afgán biztonsági erők kiképzését, hogy addigra átvehessék a felelősséget.

Rámutatott arra is: el kell oszlatni az afgán népnek azt az aggodalmát, hogy a kormány korrupt.

John Kerry, a szenátus külügyi bizottságának elnöke a Politico hírportálon kedden megjelent elemzésében arra hívta fel a figyelmet: az afgán katonaságon és rendőrségen belül a független műveletek végrehajtására alkalmas egységek száma az utóbbi hónapokban nemhogy növekedett volna, hanem harmadával csökkent. Csak minden harmadik újonc tud írni-olvasni, és a kiképzett erőknek csak egytizede képes önálló akciókra. Kiemelte, ahhoz, hogy az afgán katonaság létszámát a jelenlegi 90 ezerről jövőre 134 ezerre növeljék, újabb sok ezer amerikai és NATO-kiképzőre lesz szükség.

Kerry arra is rámutatott, hogy ez nem lesz elég a professzionális afgán hadsereg és rendőrség megteremtéséhez. A legfőbb akadályt az jelenti, hogy mindkét intézmény közép és felső vezetéséből hiányoznak a szakemberek. Ha nem történnek jelentős reformok a hadsereg és a rendőrség vezetésében, a biztonsági erők gyors növelése visszafelé sülhet el, legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy a fegyveres erők átállnak a másik oldalra – hangsúlyozta a szenátus külügyi bizottságának vezetője.