Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meg akarták ölni a karikaturistát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 10. 6:20

Írországban letartóztattak hét személyt, aki azt tervezte, hogy meggyilkol egy svéd karikaturistát, mert az megsértette Mohamed prófétát. A rendőrség szerint négy férfit és három nőt tartóztattak le. Az RTE ír rádió szerint marokkói és jemeni származású személyekről van szó. A gyanúsítottak külföldön akarták végrehajtani tettüket.

Ugyancsak a helyi sajtó jelentette, hogy Lars Vilk svéd karikaturista volt a célpontjuk, aki 2007-ben egy rajzán kutyatesttel ábrázolta a prófétát.

A szatirikus ábrázolás nagy vitát váltott ki Svédországban és külföldön is. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik szárnya akkor 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki Vilk és 50 ezret a rajzot közlő Örebro napilap főszerkesztője, Ulf Johannson fejére. Vilk nyakának elvágása esetén az összeg 150 ezerre emelkedik.

Az RTE értesülése szerint a Waterford és Cork megyében letartóztatott személyek menekültstátust élveztek, és legálisan tartózkodtak Írországban. A rendőrség közölte, hogy a nyomozásban együttműködik az Egyesült Államok és több európai ország bűnüldöző hatóságaival.