Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még mindig rendezetlen a háború alatt elűzött szerbek helyzete

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 31. 16:11

Egy szerb aktivista azt állítja, Jadranka Kosor horvát miniszterelnök egy 1995-ben elűzött szerb házában lakik. Tizennégy évvel azután, hogy a horvát hadsereg elűzte őket otthonaikból, még mindig nem tudnak hazatérni a menekült szerbek – hangzott el a menekültek képviselőinek belgrádi tájékoztatóján.

A Horvátországból néhány évre kiszakított, többségében szerbek lakta rész, a Krajina felszámolására indított, Vihar (Oluja) nevű hadművelet 1995. augusztus 4-én kezdődött. Pár nap alatt több mint 200 ezer szerb vált földönfutóvá, csaknem háromezret megöltek, és 2500 ember sorsa mindmáig ismeretlen.

Több mint nyolcezer család vár lakóhelye felújítására. Több száz házat még mindig nem adtak vissza eredeti, szerb tulajdonosának, és mintegy 40 ezren várnak lakhatási engedélyük megújítására – ismertette a rendelkezésére álló adatokat Milojko Budimir, a menekültek szervezetének elnöke.

Közölte, hogy a régi otthonukba visszatérni akarók gondjainak megoldásában jó együttműködésre számít Jadranka Kosor miniszterelnök új zágrábi kormányával. Mivel a háború után ő is egy elmenekült szerb házába költözött be, a miniszterelnök személyes jó példával járhatna elöl, kiköltözésével megmutathatná, hogy őszintén törekszik a menekültek megsegítésére – fogalmazott a szerb aktivista.

Vladimir Cucic menekültügyi biztos szerint több mint 120 ezren már megpróbálkoztak a visszatéréssel, de csupán a 43 százalékuk, mintegy 60 ezer ember tudott megmaradni Horvátországban.