Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Még nagy szükség van önökre”

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. szeptember 17. 19:30

Megalakulásának hatvanadik évfordulóját ünnepelte a Budapesti Nyugállományúak Klubja szeptember 17-én, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban. A rendezvényen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett.

Bp_Nyugallomanyuak_Klubja (8)

A rendezvény díszvendégeként Benkő Tibor köszöntőjében rámutatott: a nyugállományúak sokkal nagyobb megbecsülésére van szükség, mint az elmúlt évtizedekben volt. Kell, hogy érezzék: a hivatásuk egy életre szól, és nem csak addig figyelnek a katonára, amíg aktív, hanem utána is. „Mindig voltak olyan elődeink, akiknek a jelen eredményeinek megalapozását köszönhetjük. Most önöknek köszönjük azt az áldozatos munkát, amelyet a honvédségért, a katonaságért, az országért, a nemzetért tettek” – mondta a tárcavezető.

Benkő Tibor hangsúlyozta: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése úgy látja, a nyugállományúak aktív szerepet játszhatnak a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban, különösen a honvédelmi és hazafias nevelés területén, hiszen olyan felkészültséggel, tapasztalattal rendelkeznek, amelyre nagy szüksége van az országnak. „Szükség van arra, hogy a mai nemzedék értse és érezze, hogy elődeik, önök, mit tettek ezért a hazáért, hogy követni tudják az önök példáját” – fogalmazott.

Bp_Nyugallomanyuak_Klubja (10)

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: a klub elmúlt hatvan éve azt bizonyítja, hogy elhatározott, elkötelezett emberek, kortól és nemtől függetlenül hihetetlen eredményeket tudnak elérni. Mint mondta, a jelen alapjait a mostani nyugállományú katonák tették le, akiknek tudása felbecsülhetetlen. „Azt a tapasztalatot, amit önök nyújtanak számunkra, pontosan ezért nem tudjuk semmivel sem pótolni” – mondta, hozzátéve, hogy a közös munkához elengedhetetlen a rendszeres párbeszéd. „Ehhez kérem az önök támogatását. A Magyar Honvédség Parancsnoksága eltökélt abban, hogy a nyugdíjas bajtársakkal napi szinten találkozzunk. Kössük szorosabbra a családi kapcsolatokat, hiszen lehet, hogy szervezethez csatlakoztunk, de hogy egy nagy családba érkeztünk, az biztos” – zárta beszédét Sándor Zsolt vezérőrnagy.

Bp_Nyugallomanyuak_Klubja (3)

A Budapesti Nyugállományúak Klubjának elnöke, Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok beszédében rámutatott: az elmúlt esztendőkben érezhetően megváltozott az a szemlélet, miszerint a nyugállományúak inaktívak. Mint mondta, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága felől érkező kérések és gesztusok nagyon fontosak számukra, hiszen ismét a rendszer részeinek érezhetik magukat.

Az ünnepség elismerések átadásával zárult.