Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még sokáig kutathatják a Kaczynski-baleset okait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 21. 6:43

A lengyel kormány kedden pénzügyi segélyeket utalt az április 10-i szmolenszki tragédiában elhunytak hozzátartozóinak. Eddig 87 család kapott egyenként 40 ezer zloty (2,8 millió forint) segélyt, és a kormány további segítséget tervez a gyermekes családoknak és az állástalan özvegyeknek, mondta Malgorzata Wozniak belügyminisztériumi szóvivő.

A Lech Kaczyñski lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép feltehetően pilótahiba miatt zuhant le Oroszországban a szmolenszki reptér közelében, 97-en haltak meg.

A lengyel közvélemény türelmetlenül várja, hogy mi okozta a második világháború óta eltelt időszak legnagyobb lengyel tragédiáját. Andrzej Seremet lengyel államügyész szerint még hónapokig tarthat az okok kiderítése. A szakértők eddig emberi hibát valószínűsítettek, de mint Zbigniew Drozdowski ezredes, a vizsgálóbizottság tagja a sajtóértekezleten rámutatott, minden lehetséges forgatókönyvet kielemeznek.

Az elnöki párt vasárnap helyezték örök nyugalomra Krakkóban a Wawel-székesegyházban, kedden huszonkét áldozatot temettek el. Húsz áldozatot még mindig nem sikerült azonosítani a moszkvai törvényszéki orvostani intézetben, esetükben DNS-vizsgálatra van szükség.