Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medvegyev aggódik a kirgizisztáni oroszokért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 21. 6:45

Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedden utasította Anatolij Szergyukov védelmi minisztert a Kirgizisztánban élő orosz állampolgárok védelméhez szükséges intézkedések meghozatalára. Ezzel szinte egy időben a biskeki orosz nagykövetség közölte, hogy figyelemmel kíséri a Kirgizisztán egyes régióiban zajló eseményeket.

A nagykövetség Kirgizisztán lakosaihoz szóló üzenetében hangsúlyozta: támogatja azt a felhívást, amelyet az országban élő oroszok szervezete intézett az ideiglenes kormányhoz, hogy ne engedjék meg a nemzetiségek közötti gyűlölet kitörését.

Korábban Andrej Nyesztyerenko, az orosz külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a biskeki követség április 13-án kérte a helyi hatóságokat, hogy tegyenek intézkedéseket a Kirgizisztánban élő oroszok védelmére, miután több orosz fordult a követséghez panasszal, hogy megtámadták vagy elfoglalták cégeik irodáit, illetve házaikat, de a kirgizisztáni rendvédelmi szervek ezekre az esetekre többnyire nem reagáltak.

Pénteken azonban az orosz külügyminisztérium még azt hangsúlyozta, hogy a kirgizisztáni eseményeknek nincs oroszellenes jellegük.

Hétfőn több ezer, különféle szerszámokkal felfegyverkezett, többnyire falusi fiatal Biskek központja felé vonult, majd ott találkozott a megbízott polgármesterrel, akivel egy iskolai kockás füzetbe beíratták, hogy hozzájárul városi telkek átadásához, és nyomban el is indultak ezeket elfoglalni. A telkek tulajdonosai azonban ellenállást tanúsítottak, s többen életüket veszítették.

A Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap kedden azt írta, hogy az ideiglenes kormánynak fogytán az ideje: az ellenséges Dél után már Biskek mellett is zavargások voltak hétfőn, “és ami a legveszélyesebb, a földfoglalások etnikai jelleget öltöttek, a földfoglalók hétfőn betörtek több, oroszok lakta házba. A lapok hozzátették, hogy a “népi düh" egyáltalán nem csak az oroszok ellen irányul, hanem mindenki ellen, aki nem bennszülött kirgiz.

Az ideiglenes kormány hatalomátvételét megelőző zavargások napjaiban a világsajtóban megjelent fotókon jól látható volt több hatalmas transzparens antiszemita jelszavakkal.

Moszkva mintegy két hete 150 fő légi deszantost vezényelt a kirgizisztáni Kantban lévő orosz támaszpontra az orosz katonák családtagjai biztonságának szavatolására.

CímkékNATO