Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megadja-e magát Kadhafi?

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. szeptember 2. 7:09

Szeptember 2-án, 24 órakor jár le az az ultimátum, amelyet a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) adott Kadhafinak a fegyverletételre, miközben az ÁNT-t az Afrika Unió közvetlenül előtte nem ismerte el. A diktátornak a napokban megszületett az unokája Algériában, ahová a szülés előtt leánya, valamint felesége és két fia menekült. Hogyan értékeli az új fejleményeket dr. Isaszegi János, nyugállományú mérnök vezérőrnagy, hadműveleti és biztonságpolitikai szakértő?

1595923848
Múlt heti interjúnkban szerepelt, hogy a NATO elismerte a Kadhafi ellenes lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot, az ÁNT-t, az Afrikai Unió ezzel szemben bejelentette, hogy nem ismeri el a tanácsot.

Az Afrikai Unió, pontosabban azon belül Algéria nyilatkozott úgy a napokban, hogy nem ismeri el a líbiai felkelők politikai szervét, az ÁNT-t. Ez az ország eddig egyszer sem követelte nyilvánosan, hogy Kadhafi távozzon a hatalomból, s most befogadta a diktátor feleségét, Sofiát, két fiát , Hannibalt és Mohamadot, illetve állapotos lányát Aisát, aki azóta megszülte Kadhafi unokáját. Az Afrikai Unió a katonai helyzetet túl ingatagnak ítéli, s az ÁNT-t addig nem tekinti Líbia vezető testületének, amíg az új vezetés nyilatkozatban el nem kötelezi magát amellett, hogy fölveszi a harcot az al-Kaida terrorista hálózattal Észak-Afrikában.

Az al-Kaidának ellenállt Kadhafi?

Igen. Kadhafi félt az al-Kaidától s nem engedte be az országba. Ezzel szemben az ÁNT-be máris beszivárogtak az al-Kaida titkos ügynökei. Ennek veszélyére én már márciusban, egy itteni háttérbeszélgetésben felhívtam a figyelmet. A legutóbbi interjúnkban pedig arról beszéltem, hogy Kadhafi régi hívei fokozatosan átálltak a felkelők oldalára, s ők is bekerültek az ÁNT-be. Annak elnöke jelenleg például Musztafa Abdel Dzsalil, Kadhafi volt igazságügyi minisztere. Az ellenzék egyik korábbi katonai vezetője Abdul Fatah Junesz tábornok volt, Kadhafi volt belügyminisztere: őt felkelőtársai azóta kivégezték. Az Afrikai Unió most átvilágítást akar. Persze mindehhez azt is tudni kell az Afrikai Unióról, hogy annak élén nemrég még maga Kadhafi állt, aki közös pénzt, közös útlevelet, közös hadsereget vizionált Afrikának, amikor kinevezték. A beiktatási ceremónia egyébként a New York Times tudósítása szerint inkább hasonlított egy koronázáshoz, mint egy demokratikusnak mondott intézmény vezetőváltásához. Az afrikai vezetők Kadhafit a „királyok királyaként" éltették. Sőt, akkor még J. Stephen Morrison, a Nemzetközi és Stratégiai Tudományok Központja Afrika-programjának igazgatója is úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy mindebből „akár még valami jó is kijöhet!" Ez az előzménye az Afrika Unió, illetve azon belül Algéria vétójának. Az ÁNT-t egyébként ez nem zavarta abban, hogy ultimátumot adjon a diktátornak a fegyverletételre. A határidő szeptember 2-a, 24 óra.

1595923849
Mit lehet tudni Kadhafi többi, a hatalomban is érdekelt gyermekéről, s vajon leteszi-e a fegyvert a diktátor a megadott határidőre?

Kadhafi nyolc gyerekéből háromról már szóltunk, ők Algériába menekültek. Egy fia, Saif al-Arab Kadhafi, ez év áprilisában a harcok közben életét veszítette. A többi négy gyerek közül az első számú utód, Saif al-Islam Kadhafi nemrég kiszabadult a fogságból, s a kormányerőkkel látták. A második számú utód, Mutasim-Billah Kadhafi, a Brega melletti erők főparancsnoka. Al-Saaidi Kadhafi Szirt környékén vezeti a kormányerők ottani csoportját. Hamis Kadhafinak eddig kétszer költötték a halálhírét, de ő is él. A diktátor szerintem nem fogja megadni magát. Tudja, hogy akkor rögtön kivégzik. A zsoldosok egy része Líbiában maradt. S egyelőre egyes törzsi vezetők is tovább harcolnak Kadhafi oldalán, nem, mintha olyan nagyon szeretnék, de egyelőre ők sem bíznak az ÁNT-ben.

 Fotó: Archív